Main Article Content
Article Details
Camire, M.E., Kubow, S., Donnelly, D.J. (2009). Potatoes and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(10), 823-840. (Crossref)
Chotkowski, J., Rembeza, J. (2005). Preferencje konsumentów i zmiany w spożyciu ziemniaków. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 7(3), 42- 49.
Домбровська, С.С. (2015). Cпоживання плодоовочевої продукції в україніу контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Pозділ 2. Eкономіка та управління національним господарством. (Spożycie owoców i warzyw na Ukrainie w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego kraju). 20(3), 37-40.
Gawecki, J., Hryniewiecki, L. (2010). Żywienie człowieka. T 1. Wyd. PWN, Warszawa.
Grużewska, A., Zarzecka, K., Gugała, M., Paprocka, S. (2016). Produkcja i znaczenie konsumpcyjne ziemniaka i rzepaku w Polsce i w wybranych krajach UE. Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego, 16(2), 85-93.
Herse, J. (1980). Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. PWN, Warszawa.
Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., Przygoda, B. (2010). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa.
Leszczyński, W. (2012). Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych (Przegląd literatury). Biuletyn IHAR, 266, 5-20.
Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze. Cz. 2. (2015). Wyd. COBORU, Słupia Wielka.
Mozolewski, W., Radzymińska, M., Łazicki, T. (2014). Jakość ziemniaka spożywczego w opinii konsumentów. Biuletyn IHAR, 272, 5-16.
Nowacki, W. (2015). Szanse i zagrożenia rynku ziemniaka w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(1), 169-175.
Nowacki, W. (2016). Rynek ziemniaków jadalnych w Polsce – stan obecny i perspektyw rozwoju. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(1), 196-201.
Рудь, В.П., Муравйова, О.В., Сидора, В.В. (2015). Проблеми розвитку ринку картоплі в Україні. (Problemy rynku ziemniaków na Ukrainie). Овочівництво і баштанництво. Вип. 61, 193-199.
Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. (2015). Wyd. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa, 42, 1-37.
Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. (2016). Wyd. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa, 43, 1-37.
Sołtys, D. (2013). Solanina i chakonina – główne glikoalkaloidy ziemniaka uprawnego (Solanum tuberosum L.). Kosmos, 62(1), 129-138.
Statystyczny Rocznik Ukrainy. (2015). Рослинництво Кіровоградськоїобласті у 2015 році. Kiev, 116-143.
Stypa, I., Zgórska, K. (2010). Ziemniak nasz powszedni. Wyd. IHAR, Bonin.
Wierzbicka, A. (2012). Zawartość składników mineralnych w bulwach ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym, ich wartość żywieniowa i wzajemne relacje. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 57(4), 188-192.
Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2015 roku. (2014). GUS, Warszawa.
Zarzecka, K. (2009). Potato as a global plant nutritional dietary and medicinal values. Rozprawy Naukowe PWSZ im. Jana Pawła II, Biała Podlaska, 3, 163-175.
Zarzecka, K., Gugała, M. (2010). Jakość konsumpcyjna bulw ziemniaka jadalnego w sieci handlowej Siedlec i Międzyrzeca Podlaskiego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 12(4), 403-406.
Zarzecka, K., Gugała, M., Zarzecka, M. (2013). Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych. Postępy Fitoterapii, 3, 191-194.
Zgórska, K. (2013a). Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3(7), 5-9.
Zgórska, K. (2013b). Ziemniak jako składnik racjonalnej diety. Ziemniak Polski, 1, 29-35.
Zhu, F., Cai, Y.Z., Ke, J., Corke, H. (2010). Compositions of phenolic compounds, amino acids and reducing sugars in commercial potato varieties and their effects on acrylamide formation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(13), 2254-2262. (Crossref)
Downloads
- Agata Grużewska, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Agata Grużewska, Marek Gugała, Sylwia Paprocka, Krystyna Zarzecka, Produkcja i znaczenie konsumpcyjne ziemniaka i rzepaku w Polsce i w wybranych krajach UE , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.