Wpływ wybranych czynników na cenę żywca brojlerów w latach 1995-2015

Main Article Content

Katarzyna Utnik-Banaś
Janusz Żmija


Słowa kluczowe : żywiec brojlerów, cena, koszty produkcji, sezonowość cen, Polska
Abstrakt
Celem pracy jest analiza wpływu wybranych czynników na poziom cen żywca brojlerów w okresie przed przystąpieniem Polski do UE (1995-2004) oraz po akcesji (2005-2015). Wykazano, że w pierwszym okresie na cenę żywca decydujący wpływ miały czynniki kosztowe (cena piskląt, paszy i pszenicy). W drugim okresie nastąpił wzrost wpływu czynników popytowych, w tym sezonowy wzrost cen związany ze zwiększonym popytem na mięso drobiowe w miesiącach letnich.

Article Details

Jak cytować
Utnik-Banaś, K., & Żmija, J. (2016). Wpływ wybranych czynników na cenę żywca brojlerów w latach 1995-2015. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 16(2), 344–352. https://doi.org/10.22630/PRS.2016.16.2.54
Bibliografia

Banaś, K. (2003). Analiza kosztów odchowu brojlerów w wybranych fermach Małopolski, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, 397 (87), 247-254.

Banaś, K. (2004). Wpływ poziomu cen na opłacalność produkcji kurcząt brojlerów. Rocz. Nauk. Zoot., t. 31, z. 2, 299-307.

Ceny produktów rolnych 1995-2015. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.

Czyżewski, A., Danilczuk, J. (2008). Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unię Europejską. Rocz. Nauk. SERiA, 4(10), 56-61.

Djunaidi, H. Djunaidi, A. (2007). The economic impacts of avian influenza on world poultry trade and U.S. poultry industry: a spatial equilibrium analysis. Journal of Agricultural and Applied Economics, 39 (2), 313-323. (Crossref)

Dybowski, G. (2011). Światowy rynek drobiu. W: Dybowski G., Rycombel D. 2011. Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz. IERiGŻ-PIB. Warszawa. 17, 48-86.

Dybowski, G. (2014). Podstawy konkurencyjności polskiej branży drobiarskiej. Studia i Monografie, nr 160, IERiGŻ−PIB, Warszawa.

Dybowski, G. (2015). Handel zagraniczny drobiem. Biuletyn Informacyjny ARR. Warszawa, 2, 10-13.

Hamulczuk, M. (2009). Analiza, prognozowanie i zarządzanie ryzykiem cenowym na podstawowych rynkach rolnych – możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych. IERiGŻ−PIB, Warszawa, 149, 1-68.

Hamulczuk, M., Stańko, S. (2011). Prognozowanie cen surowców rolnych − uwarunkowania i metody. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, 547, IERiGŻ−PIB, Warszawa.

Idzik, M. (2009). Analiza struktury szeregów czasowych cen produktów rolnych. W: Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych − aspekty poznawcze i aplikacyjne. Red. M. Hamulczuk, S. Stańko. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 148, 15-47.

Mieczkowski, M. (2015). Konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian rynkowych. Biuletyn Informacyjny ARR. Warszawa, 2: 14-17.

Olszańska, A. (2009). Zmiany na rynku żywca drobiowego po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Rocz. Nauk. SERiA, t. XI, z 3, 270-274.

Olszańska, A. (2012). Rynek żywca w Polsce (1955−2010) – zmiany strukturalne, koncentracja produkcji i wahania podaży. Monografie i opracowania, 214. Wyd. UE we Wrocławiu.

Rembeza, J. (2007). Transmisja cen na rynku mięsa. W: Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 73, 183-213.

Rynek Drobiu i Jaj. Stan i perspektywy. (1995-2016). Zakład Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB, ARR, MRRiW, Warszawa.

Stańko, S. (2011). Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu mięsem drobiowym w Polsce w latach 1990-2009. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 11(26), 161-168.

Urban, S. (2008). Marketing produktów spożywczych. Wyd. UE we Wrocławiu, 123-135.

Utnik-Banaś, K. (2012). Analiza szeregu czasowego cen żywca brojlerów w latach 1991-2011. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, t. XIII, 1, 224-233.

Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej. 2016. Pobrane 18 kwietnia 2016 z: http://www.minrol.gov.pl/pol/ Rynki-rolne.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.