Main Article Content
Article Details
Banaś, K. (2003). Analiza kosztów odchowu brojlerów w wybranych fermach Małopolski, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, 397 (87), 247-254.
Banaś, K. (2004). Wpływ poziomu cen na opłacalność produkcji kurcząt brojlerów. Rocz. Nauk. Zoot., t. 31, z. 2, 299-307.
Ceny produktów rolnych 1995-2015. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
Czyżewski, A., Danilczuk, J. (2008). Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unię Europejską. Rocz. Nauk. SERiA, 4(10), 56-61.
Djunaidi, H. Djunaidi, A. (2007). The economic impacts of avian influenza on world poultry trade and U.S. poultry industry: a spatial equilibrium analysis. Journal of Agricultural and Applied Economics, 39 (2), 313-323. (Crossref)
Dybowski, G. (2011). Światowy rynek drobiu. W: Dybowski G., Rycombel D. 2011. Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz. IERiGŻ-PIB. Warszawa. 17, 48-86.
Dybowski, G. (2014). Podstawy konkurencyjności polskiej branży drobiarskiej. Studia i Monografie, nr 160, IERiGŻ−PIB, Warszawa.
Dybowski, G. (2015). Handel zagraniczny drobiem. Biuletyn Informacyjny ARR. Warszawa, 2, 10-13.
Hamulczuk, M. (2009). Analiza, prognozowanie i zarządzanie ryzykiem cenowym na podstawowych rynkach rolnych – możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych. IERiGŻ−PIB, Warszawa, 149, 1-68.
Hamulczuk, M., Stańko, S. (2011). Prognozowanie cen surowców rolnych − uwarunkowania i metody. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, 547, IERiGŻ−PIB, Warszawa.
Idzik, M. (2009). Analiza struktury szeregów czasowych cen produktów rolnych. W: Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych − aspekty poznawcze i aplikacyjne. Red. M. Hamulczuk, S. Stańko. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 148, 15-47.
Mieczkowski, M. (2015). Konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian rynkowych. Biuletyn Informacyjny ARR. Warszawa, 2: 14-17.
Olszańska, A. (2009). Zmiany na rynku żywca drobiowego po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Rocz. Nauk. SERiA, t. XI, z 3, 270-274.
Olszańska, A. (2012). Rynek żywca w Polsce (1955−2010) – zmiany strukturalne, koncentracja produkcji i wahania podaży. Monografie i opracowania, 214. Wyd. UE we Wrocławiu.
Rembeza, J. (2007). Transmisja cen na rynku mięsa. W: Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 73, 183-213.
Rynek Drobiu i Jaj. Stan i perspektywy. (1995-2016). Zakład Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB, ARR, MRRiW, Warszawa.
Stańko, S. (2011). Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu mięsem drobiowym w Polsce w latach 1990-2009. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 11(26), 161-168.
Urban, S. (2008). Marketing produktów spożywczych. Wyd. UE we Wrocławiu, 123-135.
Utnik-Banaś, K. (2012). Analiza szeregu czasowego cen żywca brojlerów w latach 1991-2011. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, t. XIII, 1, 224-233.
Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej. 2016. Pobrane 18 kwietnia 2016 z: http://www.minrol.gov.pl/pol/ Rynki-rolne.
Downloads
- Katarzyna Smędzik-Ambroży, Uwarunkowania zasobowe a dochody rolnicze w krajach UE , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Katarzyna Utnik-Banaś, Zmienność cen mięsa kurcząt brojlerów w krajach Unii Europejskiej w latach 2007-2016 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 2 (2017)
- Katarzyna Utnik-Banaś, Dynamika światowej produkcji mięsa drobiowego w latach 1965 2016 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Janusz Żmija, Marta Czekaj, Społeczny charakter drobnych gospodarstw rolnych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.