Main Article Content
Article Details
Analiza wybranych zagadnień i tendencji w polskiej produkcji i handlu zagranicznym artykułami rolno-spożywczymi w 2014 r. (2015). FAMMU/FAPA, Warszawa.
Bigman, D. (2002). Globalization and the Developing Countries: Emerging Strategies for Rural Development and Poverty Alleviation, Centre for Agriculture and Biosciences International. (Crossref)
China produces half of worldwide vegetables and 30% of fruit (2013). Pobrane 23 listopada 2013 z: http://www.freshplaza.com/article/114950/China-produces-half-of-worldwide-vegetables-and-30-procentof-fruit.
FAO-OECD (2010). Agricultural Outlook 2010-2019, Paris:OECD, OECD Publishing, 2010.
FAO-OECD (2014). Agricultural Outlook 2014-2023, Paris:OECD, OECD Publishing, 2014.
FAOStat (2016). http://faostat3.fao.org/home/E, dostęp 02.08.2016.
Free Trade Agreement between the European Union and its Member States, of the one part, and the Republic of Korea, of the other part, OJ L 127, 14.05.2011.
Fukase, E., Martin, W., (2016). Who will feed China in the 21st century? Income growth and Food demand and Supply in China, Journal of Agricultural Ecnomics, Vol 67, No.1, 3-23. (Crossref)
Gehlhar, M., Coyle, W. (2001). Global Food Consumption and Impacts on Trade Patterns [in:] Regmi A., Changing Structure of Global Food Consumption and Trade, Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture, Agriculture and Trade Report. WRS-01-1. Pobrane 18 maja 2016 z: http://www.ers.usda.gov/media/293645/wrs011_1_.pdf.
GHI (2012). GAP report. Measuring global agricultural productivity. Global Harvest Initiative.
Główny Inspektorat Weterynarii (2016). http://old.wetgiw.gov.pl, dostęp 10.06.2016.
Hawksworth, J., Chan, J. (2013). The World in 2050. Beyond the BRICs: a broader look at emerging market growth prospects. PriceWaterHouseCoopers’ Report, PricewaterhouseCoopers LLP. Pobrane 7 lipca 2016 z: https://www.pwc.com/im/en/publications/assets/pwc_world_in_2050_report_january_2013.pdf.
Hertel, T. W., Tsigas, M. E. (1997). Structure of GTAP, [w:] Global Trade Analysis. Modeling and Applications, T. W. Hertel (red.). Cambridge University Press, Cambridge. (Crossref)
Huang, J., Rozelle, S., Rosegrant, M.W. (1997). China's food economy to the twenty-first century: Supply, demand, and trade, Internationa Food Policy Research Institute, Washington D.C.
Kita, K. (2010). The development and the importance of Asian agricultural sector in global economy, Research Papers of Wroclaw University of Economics ”Asia - Europe. Partnership or Rivalry?” No. 126, 220-228.
Kita, K. (2014). Konkurencyjność polskiego handlu rolno-spożywczego na rynkach krajów spoza Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Kita, K., Poczta, W. (2015). Znaczenie krajów BRIC w handlu artykułami rolno-żywnościowymi Polski [w:] Czyżewski A., Klepacki B., Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej, PTE, Warszawa.
Lee, H.-S., Duffey, K. J., & Popkin, B. M. (2012). South Korea’s entry to the global food economy: Shifts in consumption of food between 1998 and 2009. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 21(4), 618–629. (Crossref)
Lipoero, N.I., Geok Lin, K., Angeles-Aqdeppa, I. (2013). Food consumption patterns and nutrition transition in South-East Asia, Public Health Nutrition, 16(9), 1637-1643. doi: 10.1017/S1368980012004569. (Crossref)
Misala, J. (2011). Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej, PWE, Warszawa.
Mleko i produkty mleczarskie, Raport sygnalny, Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (2014) FAMMU/ FAPA, Warszawa.
Nosecka, B., Krasowicz, S., Pawlak, K., Kita, K., Zaremba, Ł. (2012). Czynniki konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego we współczesnym świecie, Raport PW nr 54, IERiGŻ, Warszawa.
Overview Of FTA And Other Trade Negotiations (2016). Pobrane 15 sierpnia 2016 z: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/december/tradoc_118238.pdf.
Pawlak, K., Kita, K. (2013). Stan i pespektywy rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi UE i NAFTA. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 315, t. 2, 75-86.
Pawlak, K., Poczta, W. (2011). Międzynarodowy Handel Rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju, PWE, Warszawa.
Revised draft modalities for agriculture. TN/AG/W/4/Rev.4. WTO.
Rynek mięsny w Republice Korei (2010), suplement analizy Rynku artykułów rolno-spożywczych w Republice Korei, Ambasada RP w Seulu. Pobrane 17 lipca 2016 z: https://southkorea.trade.gov.pl/pl/analizyrynkowe/146568,rynek-miesny-w-republice-korei.html.pdf.
Stanisz, A. (2007). Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Tom 2, Statsoft Polska, Kraków.
Tokoyama, Y, Takagi, S, Ishibashi, K, Chern, WS. (2002). Recent Food Consumption Pattern of Japanese Households: Driving Forces behind Westernization. Selected paper. Annual Meeting American Agricultural Economics Association.
UNCTADStat (2016). http://unctadstat.unctad.org/ReportFolders/reportFolders.aspx, dostęp 10.04.2016.
World Bank Database, http://data.worldbank.org/indicator/NV.AGR.TOTL.ZS, dostęp 23.07.2016.
Zhang, W., Wang, Q. (2003). Changes in China’s urban food consumption and implications for trade, Paper prepared for presentation at the American Agricultural Economics Association Annual Meeting Montreal, Canada, July 27-30, 2003., Pobrane 14 kietnia 2016 z: http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/21986/1/sp03zh05.pdf.
Zhou, Z., Hongbo, L., Cao, L. (2014). Food Consumption in China: The Revolution Continues, Edward Elgar Publishing. (Crossref)
Downloads
- Jacek Jaśkiewicz, Maria Parlińska, Gospodarka cyrkulacyjna w zakresie żywności – konieczność oraz zyski dla sektora i społeczeństwa , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Katarzyna Kita, Walenty Poczta, Pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-żywnościowego na rynkach krajów Wspólnoty Niepodległych Państw , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 4 (2012)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.