Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE

Main Article Content

Walenty Poczta
Patrycja Beba


Słowa kluczowe : przemysł spożywczy, udział przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej, zasoby pracy, produkcja globalna, wartość dodana brutto
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie znaczenia przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej w krajach Unii Europejskiej. Zbadano jego udział w zakresie zasobów produkcyjnych, struktury przedsiębiorstw, produkcji globalnej oraz wartości dodanej brutto. Analizy przeprowadzono w oparciu o dane pochodzące z bazy Eurostat.

Article Details

Jak cytować
Poczta, W., & Beba, P. (2014). Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 158–167. https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.3.56
Bibliografia

Baer-Nawrocka A. [2008]: Zasoby pracy jako przesłanka konkurencyjności rolnictwa nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej. Rocz. Nauk. SERiA 10, 1 16-22.

Chodoba Ł. [2000]: Miejsce przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej Polski i UE. Przemysł Spożywczy t. 54, nr 9. Wydawnictwo SIGMA-NOT.

Drożdż J. [2011]: Analiza ekonomiczno-finansowa wybranych branż przemysłu spożywczego w latach 2003-2009. Seria Studia i Monografie, nr 151, IERiG_-PIB, Warszawa.

Gavrilescu D., Voicilas D. M. [2007]: Rumuński sektor rolno-spożywczy – czy dobrze został przygotowany do członkostwa w UE? [w:] Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Melnikienė R., Gapšys A., Petuchova T., Mikelionytė D., Bradūnas V., Vaikutis V., Lukošiutė I., Motova A. [2007]: Rozwój sektora żywnościowego po akcesji Litwy do UE [w:] Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Mroczek R. [2012]: Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (2). IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Mroczek R., Urban R. [2011]: Wartość produkcji sprzedanej i wartość dodana przemysłu spożywczego [w:] Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (1). IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Mrówczyńska-Kamińska A. [2012]: Wydajność pracy w gospodarce żywnościowej w Polsce i Niemczech. Zeszyty Naukowe SGGW. Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. T. 99, z. 2. s. 68-76.

Mrówczyńska-Kamińska A. [2013a]: Znaczenie agrobiznesu w gospodarce narodowej w krajach Unii Europejskiej. Gospodarka narodowa 3 (259), Rok LXXX/XXI, s.79-100.

Mrówczyńska-Kamińska A. [2013b]: The workforce and its productivity in the food economy of the EU countries. J. Agribus. Rural Dev. 3(29), 85-100.

Poczta W. [1994]: Rolnictwo polskie a rolnictwo EWG (studium komparatywne). Rocz. AR Pozn. Rozpr. Nauk., 247, s. 108-136.

Poczta W. [2003]: Rolnictwo polskie w przededniu integracji z Unią Europejską. Wyd. AR, Poznań, s. 51-64.

Smith A. [2007]: Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów. T. 2. Wyd. PWN, Warszawa.

Tereszczuk M. [2011]: Porównawcza ocena rozwoju, struktur i produktywności polskiego przemysłu spożywczego na tle innych krajów UE, [w:] Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (2). IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Urban R. [2010]: Przemysł spożywczy w procesie integrowania z Unią Europejską [w:] Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza). IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Vaněk D., Mezera J., Mejstříková L. [2007]: Przemysł spożywczy w Republice Czeskiej [w:] Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora