Poakcesyjne zmiany w ofercie handlowej produktów na polskim rynku żywnościowym, przykład oliwy z oliwek

Main Article Content

Cezary Barszczewski
Barbara Kowrygo


Słowa kluczowe : produkcja oliwy z oliwek, handel, oferta rynkowa, ceny, spożycie
Abstrakt
Celem opracowanie jest przedstawienie, na przykładzie oliwy z oliwek, zmian w ofercie handlowej produktów na polskim rynku żywnościowym w następstwie akcesji Polski do UE. źródłem informacji były dane wtórne i pierwotne. Te ostatnie pozyskano drogą badania rynkowego obejmującego osiem wybranych warszawskich placówek handlowych. Szczególnej ocenie poddano dostępny asortyment i jego ceny.

Article Details

Jak cytować
Barszczewski, C., & Kowrygo, B. (2011). Poakcesyjne zmiany w ofercie handlowej produktów na polskim rynku żywnościowym, przykład oliwy z oliwek. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(1), 16–27. https://doi.org/10.22630/PRS.2011.11.1.2
Bibliografia

Faostat. Production. Crops processed. [2010]. [Tryb dostępu:] http://faostat.fao.org/site/636/DesktopDefault.aspx?PageID=636#ancor. [Data odczytu: kwiecień 2010].

Faostat. Production. Crops. [2010]. [Tryb dostępu:] http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor. [Data odczytu: kwiecień 2010].

Faostat. Trade. TradeSTAT. Crops and livestok products. [2010]. [Tryb dostępu:] http://faostat.fao.org/site/535/DesktopDefault.aspx?PageID=535#ancor. [Data odczytu: maj 2010].

Izakowski Ł. [2010]: Rzepakowy wciąż bezkonkurencyjny. Detal Dzisiaj nr 6, 1 kwietnia. [Tryb dostępu:] http://www.detaldzisiaj.com.pl/article/kategorie-produktow-rzepakowy-wciaz-bezkonkurencyjny. [Data odczytu: maj 2010]

Jeszka J., Woźniewicz M., Gawęcki J [2009]: Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu. [W]: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Konsumenci poszukują oliw z pierwszego tłoczenia. [2010]. [Tryb dostępu:] http://www.dlahandlu.pl/handel-tradycyjny/wiadomosci/konsumenci-poszukuja-oliw-z-pierwszego-tloczenia,6518.html. [Data odczytu: czerwiec 2010].

Laskowski W. [2010]: Spożycie żywności w gospodarstwie domowym. Opracowanie wewnętrzne Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW. [Tryb dostępu:] http://www.ekosaldo.pl/spozycie.htm. [Data odczytu: maja 2010].

Masal T. [2008]: Tłuszcze roślinne. Handel Nowoczesny nr 9 (9), grudzień, s. 16-18.

Mruk J., Teleżyńska K. [2009]: Raport - rynek tłuszczów i makaronów. Poradnik Handlowca nr 08/198, sierpień.

Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2009. [2009]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa, s. 395.

Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku). [2007]. Dz.U. UE L 299 z 16.11.2007 z późn. zm.

Warowna D.A. [2010]: Olej (nie tylko) w głowie. Życie Handlowe. [Tryb dostępu:] http://www.portalfmcg.pl/raporty_rynkowe_pelna.php?lista_wezlow=1,5,8,39,1001. [Data odczytu: czerwiec 2010].

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.