Main Article Content
Article Details
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [2002]. Dz. Urz. WE L 31 z 1.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463,
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. [2007]. Dz. U. nr 137 poz. 966 (ze zm.)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. [2007]. Dz. U. nr 137 poz. 967.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku. Dz.U. WE L 299 z 6.1.2007, str. 1-149.
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. [2000]. [Tekst jednolity] Dz. U. nr 187, poz. 1577 (z późn. zm.).
Ustawa z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji. [2002]. Dz.U. nr 169 poz. 1386 (ze zm.).
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [2006]. Dz.U. nr 171 poz. 1225 (ze zm.).
Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej (IH). [2008]. Tryb dostępu: www.giih.gov.pl. Data odczytu: sierpień 2008.
o Mleko i przetwory mleczne, 2008-04-01.
o Kontrola jakości handlowej i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych, 2007-12-03.
o Wyniki kontroli jakości handlowej i prawidłowości oznakowania tłuszczów do smarowania 2007-06-21.
Wyniki kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). [2008]. Tryb dostępu: www.ijhars.gov.pl. Data odczytu: sierpień 2008.
o Jakość handlowa artykułów mlecznych, 2008-07-08.
o Jakość handlowa wędlin, 2008-06-20.
o Zafałszowanie przetworów mięsnych, 2008-05-21.
o Nieuczciwe praktyki handlowe na rynku masła, 2007-11-26.
o IJHARS wykrywa zafałszowane masło, 2007-10-19.
o Jakość handlowa przetworów z mięsa czerwonego, 2007-10-11.
o Jakość handlowa przetworów mlecznych, 2007-09-06.
o Jakość handlowa mięsa czerwonego, 2007-08-06.
o Jakość handlowa przetworów z mięsa czerwonego, 2007-03-19.
o Jakość handlowa masła 2007-03-19.
Downloads
- Krystyna Rejman, Ewa Halicka, Barbara Kowrygo, Sustainable Diet and Changes in Food Consumption in Chosen European Union Countries , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 4 (2014)
- Cezary Barszczewski, Barbara Kowrygo, Poakcesyjne zmiany w ofercie handlowej produktów na polskim rynku żywnościowym, przykład oliwy z oliwek , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 11 Nr 1 (2011)
- Barbara Kowrygo, Marta Krasnodębska, Wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na produkcję surowców żywnościowych i ich wykorzystanie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 7 (2009)
- Monika Kołodziejczyk, Barbara Kowrygo, Działania organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów na przykładzie ryb i ich przetworów , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 2 (2007)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.