Main Article Content
Article Details
Bogusz C. [2006]: Sieć przepisów. Nadzór weterynaryjny nad produktami rybołówstwa jako zasadniczy element bezpieczeństwa żywności. Bezpieczeństwo i Higiena Żywości 06/35, str. 16,
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [2002]. Dz. Urz. UE L 31 z 1.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463.
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku
w sprawie higieny środków spożywczych. [2004A]. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1.
Rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. [2004B]. Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55.
Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. [2004C]. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206.
Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku
w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym
i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. [2004D]. Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2002 roku w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. [2002]. Dz. U. 220, poz. 1856, z późn. zm.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 2004 roku w sprawie sposobu współdziałania inspektorów rybołówstwa morskiego z organami kontroli skarbowej, organami Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Weterynaryjnej, Policji, Państwowej Straży Rybackiej, Straży Granicznej oraz terenowymi organami administracji morskiej. [2004]. Dz.U. 196 poz. 2015.
Ustawa z dnia 14 marca 1985 roku o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. [1985]. Dz.U. 12 poz. 49.
Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 roku o Inspekcji Handlowej. [2000A]. Dz.U. 4 poz. 25.
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. [2000B]. [Tekst jednolity], Dz. U. 187, poz. 1577, z późn. zm.
Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 roku o ogólnym bezpieczeństwie produktów. [2003]. Dz.U. 229, poz. 2275
Ustawa z dnia 19 lutego 2004 roku o rybołówstwie. [2004A]. Dz.U. 62 poz. 574.
Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej. [2004B]. Dz.U. 33 poz. 287.
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego. [2005]. Dz.U. 17 poz. 127.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [2006]. Dz.U. 171 poz. 1225.
Downloads
- Marta Domagalska-Grędys, Sytuacja na rynku owoców dwa lata po przystąpieniu Polski do UE w kontekście planowanej reformy na lata 2008-2013 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 2 (2007)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Krystyna Rejman, Ewa Halicka, Barbara Kowrygo, Sustainable Diet and Changes in Food Consumption in Chosen European Union Countries , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 4 (2014)
- Monika Kołodziejczyk, Barbara Kowrygo, Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 5 (2008)
- Cezary Barszczewski, Barbara Kowrygo, Poakcesyjne zmiany w ofercie handlowej produktów na polskim rynku żywnościowym, przykład oliwy z oliwek , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 11 Nr 1 (2011)
- Barbara Kowrygo, Marta Krasnodębska, Wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na produkcję surowców żywnościowych i ich wykorzystanie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 7 (2009)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.