Działania organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów na przykładzie ryb i ich przetworów

Main Article Content

Monika Kołodziejczyk
Barbara Kowrygo


Słowa kluczowe : Unia Europejska, prawo żywnościowe, urzędowa kontrola żywności, ryby i ich przetwory
Abstrakt
Wprowadzenie w Polsce wspólnotowego prawa żywnościowego spowodowało zmiany wzakresie działań organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów, w tymryb i ich przetworów. Dużo większą rolę odgrywa zapewnienie odpowiedniej higieny produkcji ibezpieczeństwa żywności. Zniesienie obowiązku stosowania Polskich Norm znacząco ograniczyłozakres obligatoryjnych parametrów jakie muszą spełniać ryby i przetwory rybne. Mnogość przepisówprawnych wymaga opracowywania ich szczegółowych analiz.

Article Details

Jak cytować
Kołodziejczyk, M., & Kowrygo, B. (2007). Działania organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów na przykładzie ryb i ich przetworów. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2, 231–239. https://doi.org/10.22630/PRS.2007.2.38
Bibliografia

Bogusz C. [2006]: Sieć przepisów. Nadzór weterynaryjny nad produktami rybołówstwa jako zasadniczy element bezpieczeństwa żywności. Bezpieczeństwo i Higiena Żywości 06/35, str. 16,

Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [2002]. Dz. Urz. UE L 31 z 1.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463.

Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku

w sprawie higieny środków spożywczych. [2004A]. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1.

Rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. [2004B]. Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55.

Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. [2004C]. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206.

Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku

w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym

i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. [2004D]. Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2002 roku w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. [2002]. Dz. U. 220, poz. 1856, z późn. zm.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 2004 roku w sprawie sposobu współdziałania inspektorów rybołówstwa morskiego z organami kontroli skarbowej, organami Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Weterynaryjnej, Policji, Państwowej Straży Rybackiej, Straży Granicznej oraz terenowymi organami administracji morskiej. [2004]. Dz.U. 196 poz. 2015.

Ustawa z dnia 14 marca 1985 roku o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. [1985]. Dz.U. 12 poz. 49.

Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 roku o Inspekcji Handlowej. [2000A]. Dz.U. 4 poz. 25.

Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. [2000B]. [Tekst jednolity], Dz. U. 187, poz. 1577, z późn. zm.

Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 roku o ogólnym bezpieczeństwie produktów. [2003]. Dz.U. 229, poz. 2275

Ustawa z dnia 19 lutego 2004 roku o rybołówstwie. [2004A]. Dz.U. 62 poz. 574.

Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej. [2004B]. Dz.U. 33 poz. 287.

Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego. [2005]. Dz.U. 17 poz. 127.

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [2006]. Dz.U. 171 poz. 1225.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.