Determinanty i perspektywy rozwoju procesów integracyjnych rolnictwa z przemysłem spożywczym na przykładzie Podkarpacia

Main Article Content

Roman Chorób


Słowa kluczowe : procesy integracyjne, rolnictwo, przemysł spożywczy, informacja, kwalifikacje, doradztwo, gospodarka żywnościowa, jakość, konkurencja
Abstrakt
W opracowaniu podjęto próbę ukazania istotnych czynników, jak również perspektyw rozwoju powiązań integracyjnych zachodzących pomiędzy rolnictwem a przemysłem spożywczym w województwie podkarpackim. W opracowaniu zaprezentowano wpływ informacji, kwalifikacji i doradztwa na ograniczanie barier rozwoju tych procesów. Przedmiotem badań były źródła informacji, posiadane kwalifikacje oraz potrzeby informacyjne i doradcze w zakresie rozwoju więzi integracyjnych, jak również opinie producentów rolnych i przedstawicieli podmiotów przetwórczych odnośnie praktycznego wykorzystania uzyskanych porad. Determinanty te stanowić mogą istotną przesłankę sprzyjającą ograniczaniu barier, jak również stwarzaniu możliwości rozwoju związków integracyjnych w gospodarce żywnościowej

Article Details

Jak cytować
Chorób, R. (2008). Determinanty i perspektywy rozwoju procesów integracyjnych rolnictwa z przemysłem spożywczym na przykładzie Podkarpacia. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 4, 92–104. https://doi.org/10.22630/PRS.2008.4.21
Bibliografia

Chechelski P., Morkis G. [1999]: Powiązania integracyjne przemysłu spożywczego z otoczeniem rynkowym. Studia i Monografie, nr 90, IERiGŻ, Warszawa, s. 7-11.

Chorób R. [2004]: Marketing w procesach integracyjnych rolnictwa z przemysłem przetwórczym. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego, Seria Ekonomiczna, zeszyt 20, Marketing i Zarządzanie 2, ss. 27-35.

Cyrek P., Cyrek M. [2007]: Innowacyjność determinantą konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. [W:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, ss. 7-14.

Fabiańska K., Rokita J. [1991]: Przedsiębiorstwo w otoczeniu. Funkcja. Powiązania. Przemiany. Wyd. AE w Katowicach, Katowice.

Gorzelak E. [2005]: Rozwój polskiego rolnictwa przed i po 2004 roku (Próba diagnozy i prognozy). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2, ss. 6-17.

Grębowiec M. [2004]: Polski przemysł spożywczy i sposoby kształtowania jego pozycji konkurencyjnej w UE. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, tom 1, nr 1015, ss. 227-232.

Klepacki B. [1997]: Wykształcenie jako determinanta zachowań produkcyjnych rolników w okresie przemian gospodarczych w Polsce. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, nr 1, ss. 82-94.

Łącka J. [2000]: Pomoc UE w pobudzaniu innowacyjności MŚP przetwórstwa spożywczego. Roczniki Naukowe SERiA, tom II, zeszyt 3, ss. 54-55.

Obłój K. [1993]: Strategia sukcesu firmy. PWE, Warszawa. Rachunek ekonomiczny i analiza finansowa w przedsiębiorstwie rolniczym [1994]. W. Ziętara (red.), Brwinów, ss. 96-116.

Rowiński J. [2006]: Miejsce rolnictwa polskiego w rolnictwie europejskim. [W:] Perspektywy rolniczej Polski w Unii Europejskiej-25, T. Hunek (red.), Wieś Jutra, Warszawa, ss. 34-56.

Sierpińska M., Jachna T. [1993]: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa, ss. 118-168.

Urban R. [2005]: Polski przemysł spożywczy w Unii Europejskiej – konkurencyjność i szanse rozwojowe. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3, ss. 14-23.

Wawrzyniak B. M., Wojtasik B. [2004]: Pozycja rolnictwa polskiego na tle Europy i Unii Europejskiej. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, tom 2, nr 1015, ss. 393-401.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.