Main Article Content
Article Details
Afrykański pomór świń. Podstawowe fakty i informacje (African swine fever. Basic facts and information). (2016). Biuletyn Informacyjny MRiRW, 9, 5-10.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Pomoc krajowa. (Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture. Domestic help). Pobrano sierpień 2018 z: http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa.html.
Alternatywą dla produkcji trzody może być hodowla bydła mięsnego (An alternative to pig production may be beef cattle breeding). (2018). PAP data: 07.02.2018. Pobrano z: http://www.portalspozywczy.pl/drukuj/ 154717.html
Biuletyn Statystyczny GUS (Statistical Bulletin of the Central Statistical Office). (2018). Główny Urząd Statystyczny, 7, 142.
Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. (Characteristics of agricultural holdings in 2016) (2017). Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
Eurostat (2018). Pobrano sierpień 2018 z: https://ec.europa.eu/eurostat/data/database
Główny Inspektorat Weterynarii (2018). ASF – najczęściej zadawane pytania (FAQ). Afrykański pomór świń – informacje ogólne. (ASF – frequently asked questions (FAQ). African swine fever – general information). Pobrano sierpień 2018 z: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf.
Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii (GIW) o przypadkach afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Polski (Announcements of the Chief Veterinary Officer on cases of African swine fever (ASF) on the territory of Poland). (2018). Pobrano sierpień 2018 z: https://www.wetgiw.gov.pl/main/ komunikaty/Komunikat-Glownego-Lekarza-Weterynarii-o-przypadkach-afrykanskiego-pomoru-swin-ASF-na-terytorium-Polski/.
Levis, D.G., Baker, R.B. (2011). Bioasekuracja świń i ochrona fermy trzody chlewnej (Swine biosecurity and pig farm protection). University of Nebraska-Lincoln Extension, USA.
Ministerstwo Finansów (2018). Dane dotyczące wyników handlu zagranicznego mięsem wieprzowym. Pobrano sierpień 2018: https://www.gov.pl/rolnictwo/polski-handel-zagraniczny-artykulami-rolno-spozywczymi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2017). ASF – Afrykański Pomór Świń. (ASF – African Swine Fever). Broszura Informacyjna, Warszawa 2017. Pobrano sierpień 2018 z: https://www.gov.pl/rolnictwo/afrykanski-pomor-swin.
Mroczek, R. (2018). Sektor mięsa czerwonego i drobiowego. Rozwój, wyzwania, zagrożenia (Red and poultry meat industry. Development, challenges and hazards). Przemysł Spożywczy, 72(3), 2-7. (Crossref)
Niemczuk, K., Pejsak, Z., Woźniakowski, G. (2018). Afrykański pomór świń (African swine fever). Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB, Puławy. Pobrano sierpień 2018 z: http://www.piwet.pulawy.pl/.
Pejsak, Z. (2016). Prawdopodobne konsekwencje ekonomiczne wystąpienia ASF, w zależności od wielkości i gęstości populacji stad świń w regionie (Probable economic consequences of ASF, depending on the size and density of the pig population in the region). Państwowy Instytut Weterynarii – PIB, Puławy. Pobrano sierpień 2018 z: http://www.piwet.pulawy.pl/.
Szczepańska, M. (2018). Wakacje sprzyjają świńskiemu wirusowi (Holidays are conducive to the porcine virus). Puls Biznesu 02.07.2018.
Tereszczuk, M. (2015). Analiza wyników handlu zagranicznego produktami mięsnymi w 2014 roku (Analysis of the results of foreign trade in meat products in 2014). Gospodarka Mięsna, 3, 47-48.
Tereszczuk, M. (2018). Analiza wyników handlu zagranicznego produktami mięsnymi w 2017 roku (Analysis of the results of foreign trade in meat products in 2017). Gospodarka Mięsna, 3, 48-52.
Winiarczyk, S., Grądzki, Z. (red.) (2002). Choroby zakaźne zwierząt domowych z elementami zoonz (Infectious diseases of domestic animals of elements zoonz). Wydawnictwo Państwowego Instytutu Weterynarii, Lublin-Puławy, 163-173.
Zawadzka, D., Pasińska, D. (2018). Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny. Rynek mięsa: stan i perspektywy, (The current and forecasted state of the pork market. Meat market: state and perspectives). IERiGŻ-PIB, KOWR, MRiRW, nr 54, 11-14.
Downloads
- Mirosława Tereszczuk, Robert Mroczek, Wydajność pracy i koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym na tle krajów UE-28 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 1 (2018)
- Robert Mroczek, Mirosława Tereszczuk, Wydajność pracy jako jeden z elementów decydujących o międzynarodowej konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 13 Nr 2 (2013)
- Mirosława Tereszczuk, Rola promocji produktów rolno-spożywczych po akcesji Polski do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 8 (2009)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.