Aktualny i przewidywany stan rynku mięsa wieprzowego na świecie

Main Article Content

Sebastian Stępień


Słowa kluczowe : mięso wieprzowe, produkcja, handel zagraniczny, uwarunkowania globalne
Abstrakt
Rynek mięsa wieprzowego jest wiodącym rynkiem mięsnym na świecie pod względem wielkości podaży i popytu, wysoki jest też udział tego surowca w handlu zagranicznym. W najbliższych latach znaczenie branży dla gospodarki światowej będzie wzrastać, z uwagi na rozwój produkcji w krajach rozwijających się i wzrost zapotrzebowania na surowiec jako rezultat przyrostu liczby ludności, zwiększającej się zamożności części krajów na świecie i zmiany struktury konsumpcji. Z drugiej strony zaobserwować można pewne czynniki ograniczające rozwój ryku, takie jak rosnące koszty produkcji żywca wieprzowego, wymogi w zakresie środowiska naturalnego lub zmiany klimatyczne. Celem pracy jest zaprezentowanie bieżącej sytuacji w produkcji i handlu zagranicznym na rynku mięsa wieprzowego na świecie oraz wskazanie możliwego kierunku zmian do roku 2020, na tle uwarunkowań globalnych. Praca ma charakter przeglądowy, z elementami wnioskowania dedukcyjnego.

Article Details

Jak cytować
Stępień, S. (2013). Aktualny i przewidywany stan rynku mięsa wieprzowego na świecie. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 13(2), 99–107. https://doi.org/10.22630/PRS.2013.13.2.28
Bibliografia

Boehlje M. [2009]: Globalization and Agriculture: New Realities, Center for Food and Agricultural Business, Purdue University, West Lafayette.

Brown R. [2010]: Long Term Strategic Trends in World Meat Markets 2010-2015-2020. Measuring the impact of recent changes and crises on world meat markets into the next decade, Gira – Consultancy & Research Prospective of Strategie, Ferney-Voltaire.

European Commission [2012]: Short Term Outlook. No 3, Directorate-General for Agriculture and Rural Development, Brussels.

Cardwell R., Barichello R. [2009]: High Food Prices and Developing Countries: Policy responses at Home and Abroad, Canadian Agricultural Trade Policy and Competitiveness Research Network Commissioned Paper, No. 1.

FAPRI Staff Report 2010: FAPRI 2010. U.S. and World Argicultural Outlook. Iowa State University, University of Missouri-Columbia, Ames-Iowa, pp. 332-333

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística 2013, strona internetwa: www.ibge.gov.br, dostęp: 27.02.2013.

Kowalczyk S. [2010]: Bezpieczeństwo żywności, moda czy konieczność?, Biuletyn Informacyjny ARR, nr 9-10, s. 107-108.

Kuznowicz K. [2011]: Informacja na temat instrumentów UE dopuszczających interwencję na poszczególnych rynkach rolnych, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Warszawa.

Plantier L.C. [2012]: Commodity Markets and Commodity Mutual Funds, Investment Company Institute Research Perspective, Vol. 18, No. 3, p. 1-32.

Trostle R., Marti D., Rosen S., Westcott P., Why Have Food Commodity Prices Risen Again?, USDA, Washington 2011, s. 14.

USDA [2006]: Livestock and Poultry: World Markets and Trade, USDA – Foreign Agricultural Service, October Washington.

USDA [2009]: Livestock and Poultry: World Markets and Trade, USDA – Foreign Agricultural Service, October Washington.

USDA [2012]: Livestock and Poultry: World Markets and Trade, USDA – Foreign Agricultural Service, October Washington.

USDA [2013]: Livestock and Poultry: World Markets and Trade, USDA – Foreign Agricultural Service, Washington.

USDA [2013], strona internetowa www.fas.usda.gov/data.asp, dostęp: 28.02.2013.

USDA – Foreign Agricultural Service [2013]: Pork Summary Selected Countries, strona internetowa: www.fas.usda.gov, dostęp: 10.02.2013.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.