Importance and competitive advantage of the European Union countries in trade in agri-food products

Main Article Content

Karolina Pawlak

Abstrakt
The aim of the paper was to show the importance and competitive advantage of the EU countries in trade in agri-food products. It was proved that old member states of the EU, especially Holland, Germany and France, play a dominant role in the agri-food trade. Although agri-food products occupy an important position in the total trade structure of the Central and East European countries, their significance in the exchange of agri-food products in the Community is incomparably smaller.

Article Details

Jak cytować
Pawlak, K. (2012). Importance and competitive advantage of the European Union countries in trade in agri-food products. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 12(3), 101–108. https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.3.44
Bibliografia

ComExt-Eurostat. [2012]. [Available at:] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/newxtweb/. [Accessed: 18.05.2012].

Devine P. [1996]: Competitiveness and the Objectives of Communities. [In:] Competitiveness, Subsidiarity and Industrial Policy. P. Devine, Y. Katsoulacos & R. Sugden (eds.). Routledge, London, New York.

Duren van E., Martin L., Westgren R. [1991]: Assessing the Competitiveness of Canada’s Agrifood Industry. Canadian Journal of Agricultural Economics vol. 39, no. 4. (Crossref)

Eurostat. Agricultural Statistics. [2012]. [Available at:] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/agriculture/ data/database. [Accessed: 13.10.2011].

Ezeala-Harrison F. [1999]: Theory and Policy of International Competitiveness. Praeger Publishers, Westport, London.

Fagerberg J. [1988]: International competitiveness. The Economic Journal, 98(391), 355-374. (Crossref)

IMD World Competitiveness Yearbook 1997. [1997]. IMD, Lausanne.

Jagiełło M. [2003]: Wskaźniki międzynarodowej konkurencyjności gospodarki. Studia i materiały, no. 80. Instytut Koniunktur i Cen Handlu Zagranicznego, Warszawa.

Kamerschen D.R., McKenzie R.B., Nardinelli C. [1991]: Ekonomia. Fundacja Gospodarcza NSZZ „Solidarność”, Gdańsk.

Kennedy P.L., Harrison R.W., Kalaitzandonakes N.G., Peterson H.Ch., Rindfuss R.P. [1997]: Perspectives on Evaluating Competitiveness in Agribusiness Industries. Agribusiness, 13(4), 385-392. (Crossref)

Lubiński M. [1995]: Konkurencyjność gospodarki: pojęcie i sposób mierzenia. [In:] Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki Polski – uwarunkowania i perspektywy. M. Lubiński i T. Smuga (eds.). Raporty – Studia nad konkurencyjnością. Instytut Rozwoju i Studiów Strategicznych, Warszawa.

Misala J. [2007]: Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej. Podstawy teoretyczne. Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.

Mroczek W. [2009]: Handel zagraniczny Niemiec. Wspólnoty Europejskie no. 5(198).

Mucha-Leszko B., Kąkol M., Białowąs T. [2009]: Analiza handlu towarami Unii Europejskiej w latach 1995-2008 i ocena konkurencyjności. [In:] Pozycja Unii Europejskiej w handlu międzynarodowym – dynamika i struktura obrotów, konkurencyjność, główni partnerzy. B. Mucha-Leszko (ed.). Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.

Pitts E., Lagnevik M. [1998]: What determines food industry competitiveness? [In:] Competitiveness in the food industry. W.B. Traill & E. Pitts (eds.). Blackie Academic & Professional, London.

Singh A. [1977]: UK industry and the world economy: a case of de-industrialisation. Cambridge Journal of Economics, 1(2), 113-136.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>