Main Article Content
Article Details
Ash, M., Livezey, J., Dohlman, E. (2006). Soybean Backgrounder. Electronic Outlook Report from the Economic Research Service OCS-2006-01. ERS/USDA, April 2006.
Augustyńska, I., Bębenista, A. (2019). Ekonomiczne aspekty uprawy soi i łubinu słodkiego w Polsce (Economic Aspects of Growing Soybean and Sweet Lupine in Poland). Problemy Rolnictwa Światowego, 19(2), 256-268; DOI: 10.22630/PRS.2019.19.2.40.
Boczar, P. (2016). Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce (The Economic Importance of Soybean and Possibility of Expanding its Production in Poland). Problemy Rolnictwa Światowego, 16(3), 35-48.
Dzwonkowski, W. (2016). Analiza sytuacji na krajowym rynku pasz białkowych w kontekście ewentualnego zakazu stosowania materiałów paszowych GMO (Situation Analysis on the Domestic Market of Protein Fodders in the Context of the Possible Ban on the Use of GMO Feed Materials). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(3), 47-52.
Dzwonkowski, W., (red.). (2015). Raport o sytuacji na światowym rynku GMO i możliwościach substytucji genetycznie zmodyfikowanej soi krajowymi roślinami białkowymi w aspekcie bilansu paszowego. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
FAOSTAT. Pobrane 12 marca 2020 z: http://www.fao.org/faostat/en/#data.
Jerzak, M.A, Krysztofiak, P. (2016). Ekonomiczne możliwości rozwoju produkcji i rynku rodzimych roślin białkowych w Polsce (Economic opportunities of production development and market of native protein crops in Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(2), 130-135.
Jerzak, M.A. (2014). Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce (The Possibility of Market Restoration of Native Legumes for Fodder Purposes in Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(3), 104-109.
Jerzak, M.A. (2015). Rozwój rynku rodzimych roślin strączkowych jako czynnik bezpieczeństwa żywnościowego ludności w Polsce (The development of native legumes market as a factor of food safety of the population in Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(1), 91-95.
Jerzak, M.A., Śmiglak-Krajewska, M. (2020). Globalization of the Market for Vegetable Protein Feed and Its Impact on Sustainable Agricultural Development and Food Security in EU Countries Illustrated by the Example of Poland. Sustainability, 12, 888; DOI: 10.3390/su12030888.
Kania, J., Zając, T., Śliwa, J. (2016). Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części Polski (Economic Efficiency of Soybeans and Rapeseed in the Western Part of Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(3), 133-138.
Komisja Europejska (2018). Sprawozdanie Komisji dla Rady i Parlamentu Europejskiego w sprawie rozwoju produkcji białek roślinnych w Unii Europejskiej COM(2018) 757 final. Bruksela: Komisja Europejska, 22.11.2018.
Krugman, P. (1994). Competitiveness: A Dangerous Obsession. Foreign Affairs, 73(2), 28-44.
Lee, T., Tran, A., Hansen, J., Ash, M. (2016). Major Factors Affecting Global Soybean and Products Trade Projections. Amber Waves: The Economics of Food, Farming, Natural Resources, and Rural America. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Issue 04, May; DOI: 10.22004/ag.econ.244273.
López-López, A., Rosenblueth, M., Martínez, J., Martínez-Romero, E. (2010). Rhizobial Symbioses in Tropical Legumes and Non-Legumes. W: P. Dion (red.) Soil Biology and Agriculture in the Tropics, (ss. 163–184). Springer; DOI:10.1007/978-3-642-05076-3_8.
Man, C.X., Wang, H., Chen, W.F., Sui, X.H., Wang, E.T., Chen, W. X. (2008). Diverse rhizobia associated with soybean grown in the subtropical and tropical regions of China. Plant and Soil, 310, 77 87; DOI:10.1007/s11104-008-9631-3.
Masuda, T., Goldsmith, P.D. (2009). World Soybean Production: Area Harvested, Yield, and Long-Term Projections. The International Food and Agribusiness Management Review, 12(4), 143-162.
Pagano, M.C., Miransari, M. (2016). The importance of soybean production worldwide. W: M. Miransari (red.) Abiotic and Biotic Stresses in Soybean Production (ss. 1-26). Academic Press; DOI:10.1016/b978-0-12-801536-0.00001-3.
Pawlak, K. (2013). Międzynarodowa zdolność konkurencyjna sektora rolno-spożywczego krajów Unii Europejskiej (International competitive capacity of the agri-food sector in the European Union countries). Rozprawy Naukowe, 448. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Shurtleff, W., Aoyagi, A. (2004). History of World Soybean Production and Trade. W: History of Soybeans and Soyfoods, 1100 B.C. to the 1980s (unpublished manuscript). Lafayette, California: Soyfoods Center. Pobrano lipiec 2020 z: https://www.soyinfocenter.com/HSS/production_and_trade1.php.
Downloads
- Karolina Pawlak, Walenty Poczta, Handel wewnątrzgałęziowy w wymianie produktami rolno spożywczymi UE z USA , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 4 (2019)
- Karolina Pawlak, Zdolność konkurencyjna przemysłu spożywczego krajów UE, USA i Kanady na rynku światowym , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 3 (2018)
- Karolina Pawlak, Importance and Comparative Advantages of the EU and US Agri-food Sector in World Trade in 1995-2015 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 4 (2017)
- Karolina Pawlak, Znaczenie wymiany bilateralnej w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi UE i USA , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 2 (2017)
- Karolina Pawlak, Dawid Jabkowski, Przewagi komparatywne USA w eksporcie wybranych surowców roślinnych na Jednolity Rynek Europejski , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Karolina Pawlak, Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi po akcesji do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Karolina Pawlak, Agnieszka Sapa, Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Karolina Pawlak, Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym krajów Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
- Karolina Pawlak, Stan przemysłu spożywczego w Polsce na tle pozostałych krajów UE i USA , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
- Walenty Poczta, Karolina Pawlak, Perspektywy rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 2 (2007)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.