Main Article Content
Article Details
Codex Alimentarius. Food Hygiene (Basic Texts). [2003]. World Health Organization. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rzym.
Ekonomiczne efekty rozwoju systemów zarządzania jakością i ich wpływ na konkurencyjność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. [2009]. G. Morkis (red.). IERiGŻ - PIB, Warszawa.
Fabisz-Kijowska A., Kijowski J. [2006]: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według normy ISO serii 22000:2005. [W:] HACCP, ISO 22000, zagrożenie żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu. J. Kijowski, R. Cegielska-Radziejewska (red.). Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu im. A. Cieszkowskiego, Poznań.
Forum mleczarskie. Media branży nabiałowej. [2012]. [Tryb dostępu:] www.forummleczarskie.pl. [Data odczytu: 2.01.2012].
Gulbicka B. [2008]: Bezpieczeństwo żywności w Polsce. [W:] Prawo żywnościowe w wymiarze światowym, wspólnotowym i krajowym – wybrane elementy. B. Gulbicka (red.). Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa.
Grębowiec M. [2006]: Doskonalenie jakości jako czynnik poprawy konkurencyjności przedsiębiorstw agrobiznesu. Praca doktorska. WNE SGGW.
Higiena Produkcji Żywności. [2007]. D. Kołożyn-Krajewska (red.). Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Kołożyn- Krajewska D., Sikora T. [2010]: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka., Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
Korzycka-Iwanow M. [2005]: Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa.
Lisiewski D. [2004]: ISO 22000:2000 – nowy standard dla branży spożywczej. Jakość nr.4.
Małecka M. [2006]: Bezpieczeństwo żywności w regulacjach prawnych. [W:] Żywność bezpieczna dla konsumenta. M. Małecka (red.). Zeszyty naukowe, nr 73, Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
Morkis G., Nosecka B., Seremak-Bulge J. [2010]: Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego, Synteza z realizacji tematu III. Raporty Programu Wieloletniego 2005-2009, nr 179. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Podgórski Z. [2009]. Zasady zarządzania jakością. [W:] Zarządzanie jakością, metody i instrumenty kontroli jakości. N. Grzenkowicz (red.): Wyd. Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
Skrabka-Błotnicka T. [2001]: Ustawodawstwo żywnościowe. [W:] Skrabka-Błotnicka T.: Higiena żywności. Wyd. Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław, ss.74-111.
Soczewińska J. [2011]: Opublikowano nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [Tryb dostępu:] www.portalspozywczy.pl/prawo/wiadomosci/opublikowano-nowelizacje-ustawy-o-bezpieczenstwie-zywnosci-i-zywienia,27920.html. [Data odczytu: 10.04.2011].
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [2006]. Dz.U. z 2010 nr 136 poz. 914
Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw [2010]. Dz.U. nr 21, poz. 105.
Downloads
- Mariusz Grębowiec, Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 2 (2017)
- Mariusz Grębowiec, Grupy producentów owoców i warzyw jako element współczesnego kształtu funkcjonowania polskich gospodarstw w Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Mariusz Grębowiec, Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w budowaniu konkurencyjnej oferty regionu małopolskiego w Unii Europejskiej na przykładzie Obwarzanka Krakowskiego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Mariusz Grębowiec, Znaczenie innowacji produktowych w rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie branży owocowo-warzywnej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 11 Nr 2 (2011)
- Mariusz Grębowiec, Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na rynku dóbr żywnościowych w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 10 Nr 2 (2010)
- Mariusz Grębowiec, Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na przemiany jakości produkcji przedsiębiorstw rolno-spożywczych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 8 (2009)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.