Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na przemiany jakości produkcji przedsiębiorstw rolno-spożywczych

Main Article Content

Mariusz Grębowiec


Słowa kluczowe : jakość, konkurencyjność, rynek, systemy jakości, zarządzanie jakością
Abstrakt
W pracy zwrócono szczególną uwagę na podstawowe rodzaje systemów i znaków jakości oraz ich wpływ na sytuację ekonomiczną grupy badanych przedsiębiorstw, reprezentujących branżę rolno-spożywczą. Zwrócono również uwagę na inne czynniki, które w połączeniu ze skutecznie wdrożonymi zasadami jakościowymi mogą mieć istotny wpływ na budowanie trwałych przewag konkurencyjnych

Article Details

Jak cytować
Grębowiec, M. (2009). Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na przemiany jakości produkcji przedsiębiorstw rolno-spożywczych. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 8, 64–74. https://doi.org/10.22630/PRS.2009.8.34
Bibliografia

Adamkiewicz-Drwiłło H.G. [2002]: Uwarunkowania konkurencyjne przedsiębiorstw. Wyd. PWN, Warszawa.

Iwasiewicz A. [1996]: Zarządzanie jakością. Podstawowe problemy i metody. Wyd. PWN, Warszawa.

Muhlemann i inni [1995]: Zarządzanie. Produkcja i usługi. Wyd. PWN, Warszawa.

Szwacka-Salmonowicz J. [2004]: Uwarunkowania konkurencyjności rynku rolno-żywnościowego w Polsce w kontekście integracji z UE. [W:] Wpływ integracji europejskiej na przemiany strukturalne obszarów o wysokim bezrobociu. Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie.

Wasilewski L. [1999]: Rozważania o jakości. Wyd. PWN Warszawa.

Zatorski A. [1996]: Program promocji jakości Ministerstwa Przemysłu i Handlu. [W:] Strategia jakościowa w polskich przedsiębiorstwach. Wawak T. (red.). Wyd. UJ, Kraków.

Ustawa o normalizacji z dnia 12.09.2002. Dz. U. nr 169, poz. 1386, z późn. zm.

Statystyki

Downloads

Rekomendowane teksty