Main Article Content
Article Details
Aschemann-Witzel, J., de Hooge, I., Amani, P., Bech-Larsen, T., Oostindjer, M. (2015). Consumer-Related Food Waste: Causes and Potential for Action. Sustainability, 7(6), 6457-6477. (Crossref)
Beretta, C., Stoessel, F., Baier, U., Hellweg, S. (2013). Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland. Waste Management, 33(3), 764-773. (Crossref)
Biernat-Jarka, A., Trębska, P. (2017). Problem marnotrawstwa w perspektywie unijnej polityki bezpieczeństwa żywności (Problem of Food Waste in the Policies of the European Union Food Security). Roczniki Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(3), 24-28. (Crossref)
Bilska, B., Grzesińska, W., Tomaszewska, M., Rudziński, M. (2015). Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych (Food waste as an example inefficient management in households). Roczniki Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(4), 39-43.
Caeiro, S., Ramos, T. B., Huisingh, D. (2012). Procedures and criteria to develop and evaluate household sustainable consumption indicators. Journal of Cleaner Production, 27, 72-91. (Crossref)
Czapiński, J., Panek, T. (2015). Diagnoza Społeczna. Warunki i Jakość Życia Polaków (Social Diagnosis 2015 Objective and Subjective Quality of Life in Poland). Available at: http://www.diagnoza.com/data/report/ report_2015.pdf
Dąbrowska, A., Jaroś-Kresło, M. (2013). Marnowanie żywności jako problem społeczne (Food Waste as a Social Problem). Handel Wewnętrzny, 4(345), 14-26.
Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności (Declarations of Poles regarding food waste). Komunikat z badań nr 115/2016. CBOS, Warszawa 2016. Available 15.09.2018 at: https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/ 2016/K_115_16.pdf.
Engström, R., Carlsson-Kanyama, A. (2004). Food losses in food service institutions Examples from Sweden. Food Policy, 29(3), 203-213. (Crossref)
Eriksson, M., Strid, I., Hansson, P.A. (2012). Food losses in six Swedish retail stores: Wastage of fruit and vegetables in relation to quantities delivered. Resources, Conservation and Recycling, 68, 14-20. (Crossref)
Evans, M.D., Dizdaroglu, M., Cooke, M.S. (2004). Oxidative DNA damage and disease: induction, repair and significance. Mutation Research/Reviews in Mutation Research, 567(1), 1-61. (Crossref)
Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the high level panel of Experts on Food Security and Nutrition, June 2014. Available 15.09.2018 at: http://www.fao.org/3/a-av037e.pdf.
Ganglbauer, E., Fitzpatrick, G., Comber, R. (2013). Negotiating food waste. ACM Transactions on Computer-Human Interaction, 20(2), 1-25. (Crossref)
Garfield, L. (2016). The world wastes a staggering amount of food – here's the breakdown by type, Business Insider Report.
Graham-Rowe, E., Jessop, D.C., Sparks, P. (2014). Identifying motivations and barriers to minimising household food waste. Resources, Conservation and Recycling, 84, 15-23. (Crossref)
Gustavsson, J., Cederberg, C., Sonesson, U., Van Otterdijk, R., Meybeck, A. (2011). Global Food Losses and Food Waste: Extent, Causes and Prevention, FAO, Rome, Italy.
Guthrie, J.F., Buzby, J.C. (2002). Several Strategies May Lower Plate Waste in School Feeding Programs. Food Review, 25(2), 36.
Koivupuro, H.K., Hartikainen, H., Silvennoinen, K., Katajajuuri, J. M., Heikintalo, N., Reinikainen, A., Jalkanen, L. (2012). Influence of socio-demographical, behavioural and attitudinal factors on the amount of avoidable food waste generated in Finnish households. International Journal of Consumer Studies, 36(2), 183-191. (Crossref)
Lipińska, M., Tomaszewska, M., Kołożyn-Krajewska, D. (2016). Problem strat w łańcuchu żywnościowym na podstawie transportu wyrobów mleczarskich (The problem of losses in the food chain on the example of transportation of dairy products). Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 584, 61-70.
Melbye, E.L., Onozaka, Y., Hansen, H. (2017). Throwing it all away: Exploring affluent consumers’ attitudes toward wasting edible food. Journal of Food Products Marketing, 23(4), 416-429. (Crossref)
Melikoglu, M., Lin, C.S.K., Webb, C. (2013). Analysing global food waste problem: Pinpointing the facts and estimating the energy content. Central European Journal of Engineering, 3(2), 157-164. (Crossref)
Mena, C., Adenso-Diaz, B., Yurt, O. (2011). The causes of food waste in the supplier-retailer interface: Evidences from the UK and Spain. Resources, Conservation and Recycling, 55(6), 648-658. (Crossref)
Milewski, M., Ruszczak-Żbikowska, J. (2008). Motywacje do wyjazdu, praca, więzi społeczne i plany na przyszłość polskich migrantów przebywających w Wielkiej Brytanii i Irlandii (Migration motives, work, social relations and plans for the future of polish migrants in the UK and Ireland). CMR Working Papers, 35, 93.
Nahman, A., de Lange, W., Oelofse, S., Godfrey, L. (2012). The costs of household food waste in South Africa. Waste Management, 32(11), 2147-2153. (Crossref)
Nie marnuj jedzenia. (2016). Raport cz.1. Federacja Polskich Banków Żywności, Warszawa. Available 09.09.2018 at: bzsos.pl/wp-content/uploads/2016/.../Raport-Nie-marnuj-jedzenia-2016-_-część-1-.pdf.
Papaj, K. (2016). Food waste-Policies, initiatives and consumer behaviour. Case study: Poland and Portugal. Resources, Conservation and Recycling, 109, 155-165.
Parfitt, J., Barthel, M., Macnaughton, S. (2010). Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences, 365(1554), 3065-3081. (Crossref)
Podgórzańska R. (2016). Emigracja Polaków do Wielkiej Brytanii w latach 2004-2016. Implikacje dla stosunków polsko-brytyjskich (The Polish Emigration to Great Britain in the Years 2004-2016. Implications for the Polish-British Relations). Przeszłość Demograficzna Polski, 38(3), 186-204. (Crossref)
Ponis, S.T., Papanikolaou, P.A., Katimertzoglou, P., Ntalla, A.C., Xenos, K.I. (2017). Household food waste in Greece: A questionnaire survey. Journal of Cleaner Production, 149, 1268-1277. (Crossref)
Press release: Industry recommendations unveiled to reduce household food waste, WRAP, 2010. Available 30.09.2018 at: http://www.wrap.org.uk/.../agreeing-attribution-factor-wraps-work-redu.
Priefer, C., Jörissen, J., Bräutigam, K.R. (2016). Food waste prevention in Europe – A cause-driven approach to identify the most relevant leverage points for action. Resources, Conservation and Recycling, 109, 155-165. (Crossref)
Secondi, L., Principato, L., Laureti, T. (2015). Household food waste behaviour in EU-27 countries: A multilevel analysis. Food Policy, 56, 25-40. (Crossref)
Seshan, G., Yang, D. (2014). Motivating migrants: A field experiment on financial decision-making in transnational households. Journal of Development Economics, 108, 119-127. (Crossref)
Śmiechowska, M. (2016). Marnotrawstwo żywności a zrównoważona konsumpcja w gospodarstwach domowych. Próba oszacowania marnotrawstwa pieczywa (Food Wastage and Sustainable Consumption in Households. An Attempt to Estimate Bread Wastage). Handel Wewnętrzny, 1(360), 151-160.
Stanek, P., Sawicka-Zugaj, W., Adamczyk, W., Bańkowska, A., Widz P. (2016). Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina (The problem of wasting food in the opinion of Lublin inhabitants). Annales UMCS SECITO EE ZOOTECHNICA, 34(4), 77-85.
Stefan, V., van Herpen, E., Tudoran, A.A., Lähteenmäki, L. (2013). Avoiding food waste by Romanian consumers: The importance of planning and shopping routines. Food Quality and Preference, 28(1), 375-381. (Crossref)
The food we waste, WRAP 2008. Available 1.10.2018 at: http://wrap.s3.amazonaws.com/the-food-we-waste.pdf.
Trichopoulou, A., Naska, A. (2003). European food availability databank based on household budget surveys: The Data Food Networking initiative. The European Journal of Public Health, 13(suppl 3), 24-28. (Crossref)
UNEP 2010, ABC of SCP, Clarifying Concepts on Sustainable Consumption and Production. Available 1.10.2018 at: http://www.unep.org/resourceefficiency/Portals/24147/scp/go/pdf/ ABC_ EGLISH.pdf.
Van Garde, S.J., Woodburn, M.J. (1987). Food discard practices of householders. Journal of the American Dietetic Association, 87(3), 322-329. (Crossref)
Wrzosek, M., Bilska, B., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K., Kondraszczuk, A. (2014). Określenie skali i przyczyn strat żywności w handlu detalicznym na przykładzie mleka i jego przetworów (Determining scale and causes of food losses in trade exemplified by milk and its products). Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2(93), 225-238. (Crossref)
Zalewska, M. (2015). Zrównoważona produkcja i konsumpcja – nierówności w krajach Unii Europejskiej (Sustainable Consumption and Production – Inequalities in the European Union). Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 42(2), 140-151.
Downloads
- Krystyna Rejman, Grzegorz Ganczewski, Aleksandra Prandota, Karolina Zabłocka, The Possibility of Food Consumption Improvement by Reducing Food Wastage in the Households in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 4 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Filip Kłobukowski, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska, Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 2 (2018)
- Kaja Karwowska, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska, Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 1 (2019)
- Magdalena Skotnicka, Filip Kłobukowski, Maria Śmiechowska, Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 4 (2017)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.