Main Article Content
Article Details
Bartels, P.V., Tromp, S.O., Rijgersberg, H., Kreft, F. (2010). Improvement of the sustainability in the perishable food supply chain by using communicative packaging devices. In: J. Trienekens, J. Top, J. van der Vorst, A. Beulens (eds.) Towards effective food chains. Models and applications (p. 275-292). Wageningen Academic Publisher, Wageningen.
Buzby, J.C., Hyman, J. (2012): Total and per capita value of food loss in the United States. Food Policy 37:561-570. (Crossref)
CDC (2015): International Malnutrition Prevention and Control. Micronutrient Facts. [Available at:] http://www.cdc.gov/immpact/micronutrients/. [Access: September 2016].
DA&FC (2009). Facts and Figures. Danish Agriculture and Food. Danish Agriculture & Food Council, Copenhagen.
DEFRA (2010). Household Food and Drink Waste linked to Food and Drink Purchases. Department for Environment, Food and Rural Affairs, London. [Available at:] https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/137950/defra-stats-foodfarm-food-foodwastepurchases-100727.pdf. [Access: June 2016].
European Commission DG ENV - Directorate C (2011). Preparatory study on food waste across EU 27. October 2010. Technical Report - 2010 – 054. European Communities, Brussels. Prepared by Project Team: Bio Intelligence Service, Umweltbundesamt, AEA, October 2010.
FAO, IFAD, WFP (2015). The State of Food Insecurity in the World 2015. Meeting the 2015 international hunger targets: taking stock of uneven progress. Rome, FAO.
FPBŻ (2012). Marnowanie żywności w Polsce i w Europie. Raport 2012. Federacja Polskich Banków Żywności, Warszawa.
FPBŻ (2013). Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa. Raport Federacji Polskich Banków Żywności. FPBŻ, Warszawa.
FPBŻ (2014). Marnowanie żywności – fakty. Pobrane 5 czerwca 2016 z: http://www.niemarnuje.pl/marnowaniezywnosci.html.
FPBŻ (2015). Nie marnuj jedzenia 2015. Raport Federacji Polskich Banków Żywności. FPBŻ, Warszawa.
FPBŻ (2016). Nie marnuj jedzenia 2016. Część 1. Raport Federacji Polskich Banków Żywności. FPBŻ, Warszawa.
GUS (2016). Budżety gospodarstw domowych w 2015 r. GUS, Warszawa.
Gustavsson, J., Cederberg, Ch., Sonesson, U., Otterdijk, R., Meybeck, A. (2011). Global Food Losses and Food Waste. Extent, causes and prevention. FAO, Rome.
HLPE (2014). Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. FAO, Rome.
IJHAR-S (2012). Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. [Available at:] http://www.ijhar-s.gov.pl/news/items/informacja-zbiorcza-o-wynikachkontroli-planowej-w-zakresie-jakosci-handlowej-przetworow-z-miesa-czerwonego-924.html. [Access: June 2016].
IJHAR-S (2016). Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w II kwartale 2016 r. Pobrane 30 września 2016 z: http://www.ijhars.gov.pl/index.php/news/items/wyniki-kontroli-przeprowadzonych-przez-inspekcje-jakosci-handlowejartykulow-rolno-spozywczych-w-ii-kwartale-2016-r.html.
IŻŻ (2016). Healthy Nutrition and Physical Activity Pyramid. Pobrane 20 czerwca 2016 z: http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia.
Jörissen J., Priefer C., Bräutigam K-R. (2015). Food Waste Generation at Household Level: Results of a Survey among Employees of Two European Research Centers in Italy and Germany. Sustainability, 7, 2695-2715. (Crossref)
Ministry of Economic Affairs (2014). Facts and figures on consumer food waste in 2013. How much food is wasted by consumers? Ministry of Economic Affairs, Den Haag. [Available at:] https://www.government.nl/documents/publications/2014/01/30/facts-and-figures-on-consumer-food-waste-in-2013 [Access: July 2016].
Parizeau, K., Massow, M., Martin, R. (2015). Household-level dynamics of food waste production and related beliefs, attitudes, and behaviours in Guelph, Ontario. Waste Management, 35, 207–217. (Crossref)
Priefer C., Jörissen J., Bräutigam K-R. (2013). Technology options for feeding 10 billion people - Options for Cutting Food Waste. STOA, Brussels. [Available at:] http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2013/513515/IPOL-JOIN_ET(2013)513515(SUM01)_EN.pdf. [Access: July 2016].
Rejman, K., Wrońska, J. (2014). Marnotrawstwo żywności w gospodarstwach domowych w kontekście rozwoju sfery konsumpcji. in: N. Drejerska (ed.) Rolnictwo, gospodarka żywnościowa, obszary wiejskie – 10 lat w Unii Europejskiej (p. 97-109). Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Schneider, F. (2008). Lebensmittel im Abfall – mehr als eine technische Herausforderung. In: Ländlicher Raum. Online-Fachzeitschrift des Bundesministeriums für Land- und Forstwirtschaft. Umwelt und Wasserwirtschaft, Jahrgang 2008, Wien.
Silvennoinen, K., Katajajuuri, J.M., Hartikainen, H., Jalkanen, L., Koivupuro, H.K., Reinikainen, A. (2012). Food waste volume and composition in the Finnish supply chain: Special focus on food service sector. Proceedings Forth International Symposium on Energy from Biomass and Waste. Cini Foundation, Venice.
Stancu, V., Haugaard, P., Lahteenmaki, L. (2016). Determinants of consumer food waste behaviour: Two routes to food. Appetite, 96, 7-17. (Crossref)
Stenmarck, A., Jensen, C., Quested, T., Moates, G. (2016). FUSIONS. Estimates of European food waste levels. Swedish Environmental Research Institute, Stockholm.
Van Westerhoven, M., Steenhuisen, F. (2010). Bepaling voedselverliezen bij huishoudens en bedrijfscatering in Nederland. CREM BV, Amsterdam.
WHO, FAO (2003). Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases: Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916. WHO, Geneva.
Williams, H., Wikström, F., Otterbring, T., Löfgren, M., Gustafsson, A. (2012). Reasons for household food waste with special attention to packaging. Journal of Cleaner Production, 24, 1, 141-148. (Crossref)
WRAP (2009). Household Food and Drink Waste in the UK, WRAP. Banbury.
WRAP (2013). Final Report. Consumer Attitudes to Food Waste and Food Packaging. WRAP, Banbury.
Downloads
- Maria Parlińska, Piotr Pomichowski, Evaluation of Human Capital in Selected EU Countries Using Cluster Analysis , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 4 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Agata Szczebyło, Ewa Halicka, Małgorzata Jackowska, Krystyna Rejman, Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 3 (2019)
- Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Krystyna Rejman, Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Krystyna Rejman, Ewa Halicka, Barbara Kowrygo, Sustainable Diet and Changes in Food Consumption in Chosen European Union Countries , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 4 (2014)
- Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Fruit and vegetable promotion programs in the European Union , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 1 (2007)
- Aldona Borowska, Krystyna Rejman, Organizacja rynku pierwotnego owoców na przykładzie rejonu grójeckiego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 4 (2008)
- Krystyna Rejman, Ewa Halicka, Sylwia Walkowska, Application of Nutritional Marketing Tools in Press Advertisements , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 13 Nr 4 (2013)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.