Main Article Content
Article Details
Biuletyn Statystyczny GUS. (2005,…,2007). GUS, Warszawa.
Food Outlook Biannual Report on Global Food Markets. FAO, October 2014, 55.
Food Outlook Biannual Report on Global Food Markets. FAO, May 2015, 50
Grudniewska, B. (red.) (1998). Hodowla i użytkowanie świń. Wydawnictwo ART, Olsztyn.
Hamulczuk, M., Stańko, S. (2013). Uwarunkowania zmian cen wieprzowiny i dochodów producentów trzody chlewnej w Polsce. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3, 44-66.
Małkowski, J. , Zawadzka, D., Pasińska, D. (2014). Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny. Rynek mięsa: stan i perspektywy, nr 46, 15-17.
McGlone, J.J. (2013). The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals, vol. 3, issue 2, 401-415. (Crossref)
Mroczek, R. (2014). Regionalne zróżnicowanie produkcji i konsumpcji mięsa na świecie w latach 2003-2013. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XVI, zeszyt 4, s. 202.
OECD-FAO Agricultural Outlook 2014-2023. OECD-FAO 2014, 182, 185.
Production of meat: pigs. (2015) Pobrano marzec 2015 z: http://ec.europa.eu/eurostat/eurostat/tgm/ table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tag00042.
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2014. (2015). GUS, Warszawa.
Rolnictwo w 2003 r., …, 2005 r., …. 2006 r., …2007r., …2009 r., …, 2013. (2004, 2006, 2007, 2008, 2010, 2014) GUS, Warszawa.
Rycombel, D. (2011). Rynek wieprzowiny. [w:] G. Dybowski, D. Rycombel, Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Warszawa, Program Wieloletni 2011-2014 nr 17, 18, 40-41.
Rycombel, D. (2012). Światowy rynek wieprzowiny. Przemysł Spożywczy, nr 12/2012, tom 66, 2-5.
Stępień, S. (2011). Rynek wieprzowiny na świecie w warunkach globalizacji. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XIII, zeszyt 3, 325-329.
Stępień, S. (2013). Aktualny i przewidywany stan rynku mięsa wieprzowego na świecie. ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 13 (XXVIII), 2013, zeszyt 2, s. 99-100.
Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030. Blicharski T., Hammermeister A. (red.). (2013). Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, Warszawa 2013.
Szymańska, E. (2011). Efektywność gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji żywca wieprzowego w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Szymańska, E. (2009). Produkcja i handel wieprzowiną na świecie. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom XI, zeszyt 3, 356-360.
The BPEX Yearbook 2014-2015. Pobrano 23 lipca 2015 z: http://pork.ahdb.org.uk/media/73777/bpex-yearbook-2015.pdf.
Urban, R. (2009). Głęboki dołek świński źródła i skutki. Przemysł Spożywczy, marzec 2009, 11-12.
Downloads
- Justyna Kufel, Cykl koniunkturalny a wahania marż w polskim przemyśle spożywczym – wnioski z analizy spektralnej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Dorota Pasińska, Handel zagraniczny produktami mięsnymi Polski z Japonią w latach 2004-2019 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 21 Nr 1 (2021)
- Dorota Pasińska, Konkurencyjność krajów Unii Europejskiej w handlu zagranicznym produktami wołowymi , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 4 (2019)
- Dorota Pasińska, Handel zagraniczny produktami kurzymi w latach 2012-2017 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Dorota Pasińska, Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami wieprzowymi po wprowadzeniu przez Rosję embarga , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 2 (2017)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.