Implementation of CAP programs aimed at increasing the consumption of fruit, vegetable and milk products in Polish schools

Main Article Content

Ewa Halicka

Abstrakt
The Common Agriculture Policy’s Fruit Scheme and School Milk Program are EU-wide institutional attempts to encourage consumption of selected food products among children by increasing their availability in schools. The number of pupils participating in both schemes in Poland has reached more than 67% and 38% of the appropriate target groups. Pilot studies, carried out in 2010 and 2011, indicate what products are most preferred by Polish schoolchildren from among those made available to them through the schemes. Circa 86% of the surveyed children living in cities would like to obtain more milk products in schools, especially yogurts. In order to make both CAP schemes more nutrition-oriented the education component should be strengthened since the availability and the price are important, but not exclusive determinants of food choice

Article Details

Jak cytować
Halicka, E. (2011). Implementation of CAP programs aimed at increasing the consumption of fruit, vegetable and milk products in Polish schools. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(3), 36–43. https://doi.org/10.22630/PRS.2011.11.3.41
Bibliografia

Budżety gospodarstw domowych w 2009. [2010]. GUS, Warszawa. [Available at:] http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_wz_budzety_gospodarstw_domowych_w_2009.pdf. [Accessed: May 2011].

European Nutrition and Health report 2009. [2009]. I. Elmadfa (ed.). Forum of Nutrition no. 62, pp.43-59. [Available at:] http://www.univie.ac.at/enhr/downloads/enhrii_book.pdf [Accessed: April 2011].

Food Balance Sheet Database. [2011]. FAO. [Available at:] http://faostat.fao.org/site/368/default.aspx#ancor [Accessed: April 2011].

Food consumption of low income groups in Poland and Belgium. [2007]. R. Januszewska, K. Rejman, J. Viaene (eds.) Warsaw University of Life Sciences Press, Warsaw.

Głażewski M. [2011]: Funkcjonowanie programów zwiększających konsumpcję mleka w Unii Europejskiej. Master’s thesis. Międzywydziałowe Studium Towaroznawstwa, SGGW, Warsaw.

Niedziółka K. [2009]: Analiza czynników determinujących spożycie owoców i przetworów wśród dzieci w wieku 11-13 lat. Master’s thesis. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa.

Rozporządzenie Rady Ministrów nr 1059 z dn. 11.08.2009. [2009]. Dziennik Ustaw R. P. nr 129. [Available at:] http://www.arr.gov.pl/data/01990/rrm_11_08_09.pdf. [Accessed: May 2011].

Schmidhuber J., Traill W.B. [2006]: The changing diets in the European Union in relation to healthy eating guidelines. Public Health Nutrition no. 9, 5, pp. 584-595. (Crossref)

Szklanka mleka. [2010]. Agencja Rynku Rolnego (ARR), Warsaw [Available at:] http://www.arr.gov.pl/data/00321/szklanka_mleka_2011.pdf. [Accessed: May 2011].

Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ołtarzewski M., Figurska K. [2003]: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Instytut Żywności i Żywienia, Warsaw.

Tondera K. [2007]: Analiza spożycia warzyw przez dzieci w wieku 11-13 lat. Master’s thesis. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa.

Tymińska M. [2010]: Analiza programu zwiększania spożycia owoców i warzyw w szkole. Master’s thesis. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty