Produkcja i eksport przetworów z owoców i warzyw w Polsce

Main Article Content

Sylwia Kierczyńska


Słowa kluczowe : przemysł przetwórczy, przetwory owocowe, przetwory warzywne
Abstrakt
Celem pracy było przedstawienie zmian w wielkości i strukturze produkcji oraz eksportuprzetworów z owoców i warzyw w Polsce w latach 1993-2005. W analizowanym okresie zwiększyłasię zarówno wielkość produkcji przetworów z owoców jak i z warzyw. Do rozwoju przetwórstwaowocowo-warzywnego w Polsce przyczynił się niewątpliwie eksport, którego udział w produkcjiprzetworów owocowych sięgał 62%, a przetworów warzywnych 46%.

Article Details

Jak cytować
Kierczyńska, S. (2007). Produkcja i eksport przetworów z owoców i warzyw w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2, 225–230. https://doi.org/10.22630/PRS.2007.2.37
Bibliografia

Gąsowski J. [2004]: Przetwórstwo owocowo-warzywne. Agencja Dziennikarska „Raport”, Warszawa.

Nosecka B. [2004: Przemysł owocowo-warzywny. Fundusz Współpracy, Warszawa 2004.

Nosecka B. [2006]: Rola przetwórstwa owoców w przyszłościowym sadownictwie. [W:] Przyszłość polskiego sadownictwa. Lublin.

Rocznik statystyczny przemysłu. [2006]. GUS, Warszawa.

Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. [lata 1997-2006] Analizy rynkowe nry 10-29. IERiGŻ-BIP, ARR, MRiRW, Warszawa.

Urban R. [2005]: Zmiany w przetwórstwie owoców i warzyw oraz ich przyczyny i następstwa. Roczniki Naukowe SERiA tom VII, zeszyt 2, s.229-234.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.