Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość

Main Article Content

Małgorzata Konarska
Dominika Guzek
Dominika Głąbska
Agnieszka Wierzbicka


Słowa kluczowe : mięso wołowe, klasyfikacja, jakość, marmurkowatość
Abstrakt
Celem pracy było przedstawienie systemów klasyfikacji mięsa wołowego w kontekście przychodu z produkcji mięsa o wysokiej i powtarzalnej jakości. Zakres obejmował analizę danych dotyczących systemów klasyfikacji tusz i możliwości prognozowania jakości mięsa w oparciu o tę klasyfikację. Przedstawiony został obowiązujący w Polsce wspólnotowy system klasyfikacji tusz wołowych (S)EUROP, który odnosi się do klas uformowania i otłuszczenia. Nie pozwala on na precyzyjne przewidywanie jakości mięsa. W Australii stwierdzono, że kruchość w sensorycznej ocenie mięsa wołowego odpowiada za 40% ogólnej oceny jakości. Zawartość tłuszczu śródmięśniowego (marmurkowatość), ma wpływ zarówno na kruchość mięsa, jak i smakowitość oraz soczystość. Dlatego zaprezentowano systemy klasyfikacji stosowane w USA, Japonii i Australii, w których do oceny jakości mięsa wołowego jest brany pod uwagę poziom marmurkowatości, co pozwala na lepsze przewidywanie jakości sensorycznej mięsa wołowego. Konsumenci na świecie są w stanie płacić więcej za mięso o określonej klasie jakości pod warunkiem jej gwarancji.

Article Details

Jak cytować
Konarska, M., Guzek, D., Głąbska, D., & Wierzbicka, A. (2012). Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 12(1), 94–104. https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.1.9
Bibliografia

Busboom J.R., Reeves J. [2012]: Japanese Beef Grading. Washington State University. [Tryb dostępu:] http://www.lonemountaincattle.com/pdf/articles/JapaneseMeatGrading.pdf. [Data odczytu: marzec 2012].

Chambaz A., Scheeder M.R.L., Kreuzer M., Dufey P.A. [2003]: Meat quality of Angus, Simmental, Charolais and Limousine steers compared at the same intramuscular fat content. Meat Science nr 63, ss. 461-500. (Crossref)

Chen K., Sun X., Qin Ch., Tang X. [2010]: Color grading of beef fat by using computer vision and support vector machine. Computers and Electronics in Agriculture nr 70, ss. 27-32. (Crossref)

Griffith G., Rodgers H., Thompson J., Dart C. [2009]: The aggregate economic benefits from the adoption of Meat Standards Australia. Australasian Agribusiness Review nr 17, ss, 94-114.

Hale S., Goodson K., Savell J.W. [2010]: Beef Quality and Yield Grades. Department of Animal Science, Texas AgriLife Extension Service College Station. [Tryb dostępu:] http://meat.tamu.edu/beefgrading.html. [Data odczytu: marzec 2012].

Kołczak T. [2008]: Jakość wołowiny. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 56, ss, 5-22.

Lyford C., Thompson J., Polkinghorne R., Miller M., Nishimura T., Neath K., Allen P., Belasco E. [2010]: Is willingness to pay (WTP) for beef quality grades affected by consumer demographics and meat consumption preferences? Australasian Agribusiness Review nr 18, ss. 1-17.

Maltin C., Balcerzak D., Tilley R., Delday M. [2003]: Determinants of meat quality: tenderness. Proceedings of the Nutrition Society nr 62, ss. 337-347. (Crossref)

McCully M. [2012]: Consumer Demand for Branded Beef Programs. Vertical Coordination in the Evolving High Quality Beef Market. Agricultural & Applied Economics Association. [Tryb dostępu:] http://www.naiber.org/MarkMcCully-CAB.pdf. [Data odczytu: maj 2012].

Mięso-podstawy nauki i technologii. [2011]: A. Pisula A. i E. Pospiech E. (red.). Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ss, 41-44; 92-93; 200-202.

Miller M.F., Carr M.A., Ramsey C.B., Crockett K.L., Hoover L.C. [2001]: Consumer thresholds for establishing the value of beef tenderness. Journal of Animal Science nr 79, ss, 3062-3068. (Crossref)

MSA – Meat Standard Australian 2010: Tips & tools. [2010]. Meat Standards Australia. Meat & Livestock Australia Limited, ss. 3-16.

Naze D.W., Dhuyvetter J., Poland C. [1999]: Value-Based Beef Cattle Production. [Tryb dostępu] http://www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/beef/as1163-1.htm. [Data odczytu: marzec 2012].

Obara K., McConnell M., Dyck J. [2010]: Japan’s Beef Market. A Report from the Economic Research Service. United States Department of Agriculture, ss. 7-8.

O'Connell J. [2003]: Beef Grade and Steak Perfection. [Tryb dostępu:] http://www.steakperfection.com/grade/. [Data odczytu: kwiecień 2012].

Oler A., Chaberski R., Krężel S. [2004]: Effects of the ration composition on carcass and beef quality of young bulls. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu nr 501, ss. 211-216.

Parish J.A., Rhinehart J.D., Martin J.M. [2009]: Beef Grades and Carcass Information. [Tryb dostępu:] http://msucares.com/pubs/publications/p2522.pdf. [Data odczytu: kwiecień 2012].

Platter W.J., Tatum J.D., Belk K.E., Scanga J.A., Smith G.C. [2003]: Effects of repetitive use of hormonal implants on beef carcass quality, tenderness, and consumer ratings of beef palatability. Journal of Animal Science nr 81, ss. 984-996. (Crossref)

Polkinghorne R., Thompson J.M., Watson R., Gee S., Porter M. [2008]: Evolution of the Meat Standards Australia (MSA) beef grading system. Australian Journal of Experimental Agriculture nr 48, ss, 1351-1359. (Crossref)

Purslow P. [2005]: Intramuscular connective tissue and its role in meat quality. Meat Science nr 70, ss, 435-447. (Crossref)

Razimowicz R.H., Kreuzer M., Scheeder M.R.L. [2006]: Quality of retail beef from two grass - based production system in comparison with conventional beef. Meat Science nr 73, ss. 351-361. (Crossref)

Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. [2011]: Główny Urząd Statystyczny. Zakład Wydawnictw Statystycznych w Warszawie, ss. 467.

Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen. [2008]. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej nr L 337/3.

Savell J.W., Mueller S.L., Baird B.E. [2005]: The chilling of carcasses. Meat Science nr 70, ss. 449-459. (Crossref)

Tan J. [2004]: Meat quality evaluation by computer vision. Journal of Food Engineering nr 61, ss. 27-35. (Crossref)

Tatum D. [2004]: Beef Grading. Department of Animal Science, Colorado State University. [Tryb dostępu:] http://www.beefresearch.org/CMDocs/BeefResearch/Beef%20Grading.pdf. [Data odczytu: luty 2012].

Taylor D.G., Johnson E.R. [1992]: Visual marbling score and chemical fat content of M. longissimus in beef carcasses. Proceedings of the Australian Society of Animal Production, 19, 71-73.

Thompson J. [2002]: Managing meat tenderness. Meat Science nr 62, ss, 295-308. (Crossref)

Thompson J. [2003]: An overview of MSA. Meat Science nr 64, ss.75.

Warren H.E., Scollan N.D., Nute G.R., Hughes S.I., Wood J.D., Richardson R.I. [2008]: Effect of bread and a concentrate or grass silage diet on beef quality in cattle of 3 ages. II: Meat stability and flavor. Meat Science nr 78, ss. 270-278. (Crossref)

Watson R., Polkinghorne R., Thompson J.M. [2008]: Development of the Meat Standards Australia (MSA) prediction model for beef palatability. Australian Journal of Experimental Agriculture nr 48, ss. 1368-1379. (Crossref)

Wiegand D., Schnäckel W., Schnäckel D., Fahr R., Knape Ch., Heckenberger G. [2006]: Fleisch qualität von Rindern aus extensiver Weidehaltung. Fleischwirtschaft nr1, ss. 98-104.

Wilson D.E., Rouse G.H., Greiner S. [1998]: Relationship Between Chemical Percentage Intramuscular Fat and USDA Marbling Score. Beef Research Report - Iowa State University.

Yoshikawa F., Toraichi K., Wada K., Otsu N., Nakai H., Mitsumoto M., Katagishi K. [2000]: On a grading system for beef marbling. Pattern Recognition Letters nr21, ss. 1037-1050. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora