Main Article Content
Article Details
Britton, G. (1995). Structure and properties of carotenoids in relation function. Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 9, 1551–1558. (Crossref)
EUROSTAT (2012). Statistical Office of the European Union. Pobrano listopad 2015 z: http://ec.europa.eu/eurostat/data/database.
FAOSTAT (2012). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Pobrano listopad 2015 z: http://faostat3.fao.org/home/E.
Fresh-Market. Pobrano październik 2015 z: http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/warzywa/ skup_marchwi/handel_marchwia_polska_w_ue_w_2012_r,p1672713301.
Gertig, H., Przysławski, J. (2007). Bromatologia: zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Hasło ogrodnicze. Pobrano październik 2015 z: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=427.
Kączkowski, J. (1992). Biochemia roślin. Tom I: Przemiany typowe. Wyd. V zmienione. PWN, Warszawa.
Mohanty, I., Joshi, S., Trivedi, D., Srivastava, S., Gupta, S.K. (2002). Lycope prevents sugar-induced morphological changes and modulates antioxidant status of human lens epithelial cells. British Journal of Nutrition, 88, 347-354. (Crossref)
Ogrodinfo.pl. Pobrano październik 2015 z: http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/czy-marchew-musi-byc-pomaranczowa.
Ogrodinfo.pl 2. Pobrano październik 2015 z: http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/warzywa-polowe/zbiory-marchwi-ukraina-przed-polska.
Stahl, W., Sies, H. (2003). Antioxidant activity of carotenoids. Molecular Aspects of Medicine, 24, 345–351. (Crossref)
Stahl, W., Sies, H. (2005). Bioactivity and protective effects of natural carotenoids. Biochimica et Biophysica Acta, 1740, 101–107. (Crossref)
Strefa AGRO. Pobrano październik 2015 z: http://www.podlaskie.strefaagro.pl/artykul/produkujemy-coraz-wiecej-pomidorow-zajmujemy-7-miejsce-w-ue.
World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007.
Downloads
- Maria Parlińska, Michał Wielechowski, Założenia Wspólnej Polityki Rolnej w perspektywie finansowej 2014-2020 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Czynniki determinujące spożycie mięsa wołowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Anna Sakowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Agnieszka Wierzbicka, Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka, Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
- Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Sektor mięsa wieprzowego w Polsce i na świecie w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 3 (2014)
- Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Marzena Przybysz, Anna Sakowska, Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
- Edyta Popis, Małgorzata Konarska, Krzysztof Krygier, Marzena Przybysz, Katarzyna Ratusz, Anna Sakowska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.