Main Article Content
Article Details
Adamczyk G. [2002]: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu Tom CCCXLIII, ss. 31-41.
Bank Danych Lokalnych [2000-2012]: Ceny w Rolnictwie. [Tryb dostępu:] http://www.stat.gov.pl/bdl/app/dane_podgrup.hier?p_id=127568&p_token=-721948291. [Data odczytu: styczeń 2014].
Czapla J., Krzyżanowska Z., Woicka-Bekase E. [2001]: Kryzys rynku rolnego w UE związany z BSE i pryszczycą a szanse polskiego rolnictwa. Fundacja Programów Pomocy Dla Rolników, ss. 3-12.
European Commission [2011]: Agriculture in the EU 2010, statistical and economic information. Report of the Directorate-General for Agriculture and Rural Development, Brussels, Belgium, ss. 390.
Food and Agricultural Policy Research [2012]: World Agricultural Outlook. [Tryb dostępu] http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2012/. [Data odczytu: styczeń 2014].
Gutkowska K., Ozimek I. [2005]: Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 21-25.
Hocquette J., Chatellier V. [2011]: Prospects for the European beef sector over the next 30 years. Animal Frontiers. The reviev magazine of animal agriculture nr 1(2), ss. 20-28. (Crossref)
Joseph K. [2011]: Argentina. Livestock and Products Annual. Global Agricultural Information Network, s. 1-3.
Konarska M., Guzek D., Głąbska D., Wierzbicka A. [2012]: Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce
i w innych krajach a jego realna jakość. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 12 (27), ss. 94-104.
Kosicka-Gębska M., Paździecka N., Gębski J. [2010]: Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce
w latach 2000-2009. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego,
Tom 10 (25), ss. 49-59.
Kowrygo B. [2000]: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 21-29.
Mroczek R. [2009]: Sektor mięsa czerwonego w Polsce po przystąpieniu do UE. Zeszyty Naukowe SGGW
w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 7 (22), ss. 89-98.
Obara K., McConnell M., Dyck J. [2010]: Japan’s Beef Market. A Report from the Economic Research Service. United States Department of Agriculture, ss.7-8.
Policy and Action for Cancer Prevention [2009]: Food, Nutrition and Physical Activity. A Global Perspective, World Cancer Research Fund, Washington DC: AICR.
Roczniki Statystyczne Rolnictwa [2013]: Główny Urząd Statystyczny. Zakład Wydawnictw Statystycznych
w Warszawie, ss. 334.
Rycombel D. [2011]: Perspektywy wzrostu spożycia i eksportu wołowiny w Polsce. Przemysł spożywczy nr 66 (11), ss. 8-11.
Rycombel D., Zawadzka D., Wierzbicka A. [2012]: Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, ss. 16, 25-27.
Rynek mięsa. Stan i perspektywy [2008]: Analizy Rynkowe nr 38. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, Warszawa.
Rynek mięsa. Stan i perspektywy [2013]: Analizy Rynkowe nr 45. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, Warszawa.
Silva J.F., Zimmerman J. [2011]: Brazil. Livestock and Products Annual. Annual Livestock Report. Global Agricultural Information Network, ss. 2-11.
Stańko S., Lewandowski R. [2007]: Tendencje zmian na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce w latach 1990-2006. Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia nr 6, ss.71-80.
Steiger C. [2006]: Modern Beef Production in Brazil and Argentina. 2 nd Quarter 2006 21(2). [Tryb dostępu]: http://www.choicesmagazine.org/2006-2/tilling/2006-2-12.htm. [Data odczytu: luty 2014].
Westhoek H., Rood T., Berg M., Janse J., Nijdam D., Reudink M., Stehfest E. [2011]: The Protein Puzzle. The Hague: PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, ss. 19, 81.
Zawadzka D. [2013]: Tendencje rozwoju światowego pogłowia bydła, produkcji, konsumpcji oraz cen wołowiny w latach 1995-2012. [Tryb dostępu:] http://www.ierigz.waw.pl/aktualnosci/seminaria-
i-konferencje/1386573267. [Data odczytu: styczeń 2014].
Downloads
- Marianna Greta, Ewa Tomczak-Woźniak, Przyszłe członkostwo Albanii w Unii Europejskiej w kontekście roli rolnictwa we wzroście zrównoważonym , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Marzena Przybysz, Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Anna Sakowska, Produkcja oraz handel wybranych warzyw będących głównym źródłem karotenoidów w Polsce i na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Anna Sakowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Agnieszka Wierzbicka, Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Sektor mięsa wieprzowego w Polsce i na świecie w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 3 (2014)
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka, Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
- Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Marzena Przybysz, Anna Sakowska, Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
- Edyta Popis, Małgorzata Konarska, Krzysztof Krygier, Marzena Przybysz, Katarzyna Ratusz, Anna Sakowska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.