Main Article Content
Article Details
Achremowicz K., Szary-Sworst K.. [2005]: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (44), s. 23-35.
Ayhan Demirbas. [2009]: Production of biodiesel fuels from linseed oil using methanol and ethanol in non-catalytic SCF conditions. Biomass and bioenergy. 33, s.113-118.
Buczyk H. [2014]: Uprawa lnu oleistego. [Tryb dostępu:] http://www.tygodnik-rolniczy.pl [Data odczytu: marzec 2015].
Cichosz G., Czeczot H. [2011]: Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne. Bromat. Chem. Toksykol.,1, s. 50-60.
FAOSTAT [2015]: [Tryb dostępu:] http://faostat3.fao.org/home/E. [Data odczytu: marzec 2015]
Flax Council of Canada [2015]: [Tryb dostępu:] http://www.flaxcouncil.ca. [Data odczytu: marzec 2015]
Gunstone F. D. [2000]: Vegetable oils in food technology, composition, properties and uses. Blackwell Publishing, s. 318 – 322.
Kołodziejczyk P. P., Fedec P. [1995]: Processing Falxseed for Human Consumption. [w] Cunnane S. C., Thompson L. U., Editors. 1995. Flaxseed In Human Nutrition. AOCS Press., s. 261-280.
Kozłowski, R. [2006]: Poradnik plantatora lnu włóknistego, Poznań, Instytut Włókien Naturalnych.
Mannion C., Page S., Bell L.H., Verhoef M., [2011]: Components of anticancer diet: dietary recommendations, restrictions and supplements of Bill Henderson Protocol. Review. Nutrients, 3, s. 1-26.
Marciniak-Łukasiak K., [2011]: Rola i znaczenie kwasów omega - 3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.,
(79), s. 24 - 35.
Mińkowski K. [2008]: Studia nad stabilnością oksydatywną olejów roślinnych bogatych w polienowi kwasy tłuszczowe o budowie trienowej. Rozprawa habilitacyjna. Roczniki instytutu mięsnego i tłuszczowego. 46/4.
Parker, P. M. [2011] The World Market for Linseed Oil and Its Fractions: A 2011 Global Trade Perspective. ICON Group
Perlik K. [2012]: Len – zapomniana roślina. [Tryb dostępu:] www.znajdzto.pl/teksty/len-zapomniana-roslina,500,423.html [Data odczytu: marzec 2015].
Rubilar M., Gutiérrez C., Verdugo M., Shene C., Sineiro J. [2010]: Flaxseed as a source of functional ingredients. J. Soil Sci. Plant Nutr. 10 (3) s. 373 – 377.
Rumińska A. [1990]: Len zwyczajny. Leksykon roślin leczniczych, Warszawa, PWRiL s. 263- 279.
Ryan, C.D., I Smyth, S.J. [2012]: Economic implications of low-level presence in a zero-tolerance European import market: The case of Canadian Triffid flax. AgBioForum, 15(1), s. 21-30. [Tryb dostępu:] http://www.agbioforum.org [Data odczytu: marzec 2015].
Sielicka M. M. [2014]: Ocena skuteczności dodatku substancji o właściwościach przeciwutleniających
w przedłużeniu trwałości oleju lnianego tłoczonego na zimno. Praca doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. s. 46.
Tańska M., Rotkiewicz N., Ambrosiewicz-Walacki M. [2013]: Wpływ warunków ogrzewania nasion lnu i lnianki na jakość olejów przeznaczonych do produkcji biodiesla. Nauka Przyroda Technologie. 7, 4, s. 1-11.
Zając, T., Oleksy, A., Kulig, B. & Klimek, A. [2010] Uwarunkowania plonowania formy oleistej lnu zwyczajnego (Linum ussititassimum L.) oraz jej znaczenie żywieniowe i lecznicze. Acta Scientarum Polonorum, Agricultura, 9 (2), s. 47-63.
Downloads
- Elżbieta Czarny, Katarzyna Śledziewska, Polska w światowym handlu trzodą chlewną i wieprzowiną , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Marzena Przybysz, Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Anna Sakowska, Produkcja oraz handel wybranych warzyw będących głównym źródłem karotenoidów w Polsce i na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Anna Sakowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Agnieszka Wierzbicka, Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Czynniki determinujące spożycie mięsa wołowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Sektor mięsa wieprzowego w Polsce i na świecie w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 3 (2014)
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka, Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
- Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Marzena Przybysz, Anna Sakowska, Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.