Main Article Content
Article Details
Advice to frequent eaters of game shot with lead (2015). Pobrano 25 kwietnia 2016 z: http://www.food.gov.uk/science/advice-to-frequent-eaters-of-game-shot-with-lead
Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, nr 1/16. Pobrano 25 kwietnia 2016 z: http://www.arr.gov.pl/data/400/ biuletyn_ informacyjny_arr_1_2016.pdf
Chardonnet, P., Clers, B. D., Fischer, J., Gerhold, R., Jori, F., & Lamarque, F. (2002). The value of wildlife. OIE Revue Scientifique et Technique, 21, 15-51. (Crossref)
Country Alliance. Pobrano 25 kwietnia 2016 z http://www.countryside-alliance.org/campaigns/.
Game-to-eat Campaigne – materiały promocyjne. Pobrano 25 kwietnia 2016 z http://www.gametoeat.co.uk/gte/.
Górecka, J., Szmańko, T. (2010), Walory żywieniowe dziczyzny, Magazyn Przemysł Mięsny, 1-2, 20-21.
Hoffman, L.C., Mostert, A.C., Kidd, M., Laubscher, L. (2009). Meat quality of kudu (Tragelaphus strepsiceros) and impala (Aepyceros melampus): Carcass yield, physical quality and chemical composition of kudu and impala Longisimus dorsi muscle as affected by gender and age. Meat Science 83, 788-795. (Crossref)
Kowrygo, B. (2000). Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa.
Lecocq, Y. (1997). A European perspective on wild game meat and public health. Review Scientifique et Technique (International Office of Epizootics), 16(2), 579-585. (Crossref)
Making the Most of your Game (2008). Pobrano 25 kwietnia 2016 z: www.countrysidealliance.org/ie/shooting/making-the-most-of-your-game. (Crossref)
Meltzer, H.M., Dahl, H., Brantsæter, A.L., Birgisdottir, B.E., Knutsen, H.K., Bernhoft, A., Oftedal, B., Lande, U.S., Alexander, J., Haugen, M., Ydersbond, T.A. (2013). Consumption of lead-shot cervid meat and blood lead concentrations in a group of adult Norwegians. Environmental research, 127, 29-39. (Crossref)
Murawska, D., Janiszewski, P., Michalik, D., Hanzal, V., Zawadzka, M. (2013). Carcass and meat characteristics of mallards (Anas platyrhynchos L.) hunter-harvested in North-Eastern Poland. XXV International Poultry Symposium PB WPSA. 02 – 04 September. Zegrze. Poland, 143
Nagalska, H., Rejman, K. (2014). Wiedza konsumentów o dziczyźnie i zachowania nabywcze na rynku tego mięsa. Marketing i Rynek, 6, 488-499.
NDNS – National Diet and Nutrition Survey, (2010). Pobrano 25 kwietnia 2016 z: https://www.gov.uk/government/statistics/
NVS – Nationale Verzehrsstudie II (2008), Die bundesweite Erhebung zur Ernährungssituation von Jugendlichen und Erwachsenen. Max Rubner-Institut, Bundesforschungsinstitut fur Erahrung und Lebensmittel (Hrsg.).
Pickering, M., Lawrence, J. (2012). Habits and behaviours of high-level consumers of lead-shot wild-game meat in Scotland. Pobrano 25 kwietnia 2016 z: http://www.foodstandards.gov.scot/Rocznik statystyczny rolnictwa 2015, GUS. Pobrano 25 kwietnia 2016 z: http://stat.gov.pl/
Szkoda, J., Nawrocka, A., Kmiecik, M., Żmudzki, J. (2011). Badania kontrolne pierwiastków toksycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, (48), 475-489.
Świątkowska, M. (2014). Promocja towarowa na rynku mięsa wieprzowego–doświadczenia, efekty, rekomendacje. RN SERiA, 16(4), 310-315.
Świetlik, K. (2012). Dotychczasowy i przewidywany popyt na podstawowe produkty żywnościowe: Mięso i przetwory. Popyt na żywność. Stan i Perspektywy, nr 13, s. 12-18.
The Deer Initiative. Feasibility Study of Processing and Marketing Wild Venison in Rockingham Forest (2010). Pobrano 25 kwietnia 2016 z: www.thedeerinitiative.co.uk/uploads/docs/29.pdf.
Tolušić, Z., Florijančić, T., Kralik, I., Sesar, M., Tolušić, M. (2005). Game meat market in Eastern Croatia. In 1st International Symposium “; Game and ecology”;, Brijuni 10-13 October 2005.
Ustawa z dnia 13 października 1995 r. Prawo łowieckie. Dz. U. 1995 nr 147 poz. 713
Downloads
- Krzysztof Kud, Zarządzanie gospodarką rolną na terenach zalewowych w kontekście globalnych zmian klimatycznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Katarzyna Kwiecińska, Agnieszka Tul Krzyszczuk, Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 1 (2017)
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Oczekiwania i obawy związane z wprowadzeniem do obrotu produktów i żywności pochodzących z modyfikacji genetycznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 9 (2009)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Spożycie mięsa drobiowego w Polsce po integracji z Unią Europejską , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Natalia Przeździecka, Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce w latach 2000-2009 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 10 Nr 2 (2010)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.