Main Article Content
Article Details
Azavedo J.L., Araujo W.L. [2003]: Genetically modified crops: environmental and human heath concerns. Mutation Res. 544, ss. 223-233. (Crossref)
Anioł A., Pruszyński S., Twardowski T. [2007]: Zielona Biotechnologia – korzyści i obawy, Polska Federacja Biotechnologii, Warszawa.
Bogdan J., Tracz M. [2004]: Organizmy modyfikowane genetycznie – przegląd wybranych problemów. Higiena 1, ss. 12-15.
Bawa S. [2005]: Ekologiczne GMO. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, t. 4, z. 8, ss. 12-14.
Biotechnologia pozyskiwania żywności. [2003]. [W:] Biotechnologia żywności. Bednarski W., Repsa A. (red.). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, ss. 238-260.
Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops. [2008]. [Tryb dostępu:] www.isaaa.org. [Data odczytu: 4.03.2009].
GMO na świecie w 2007 roku. [2009] [Tryb dostępu:] www.biotechnolog.pl/news-789.htm. [Data odczytu: 21.02.2009].
Filimonow J., Berger S. [2005]: Możliwości zastosowania GMO w produkcji żywności. Przemysł spożywczy, t. 59, z. 5, ss. 39-41.
Filimonow J., Berger S. [2004]: Genetyka pod społeczną kontrolą. Cz. 2. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, t. 3, z. 5, ss. 36-38.
International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications.[2009]. [Tryb dostępu:] www.isaaa.org. [Data odczytu: lipiec 2009].
Kolodinsky J., DeSisto T.P., Narsana R. [2004]: Influences of questions wording on levels of support for genetically modified organisms. International Journal of Consumer Studies 28, ss. 154-167. (Crossref)
Machalica B. [2008]: Czy GMO to zło?, [Tryb dostępu:] http://wiadomosci.onet.pl/1474319,242,1,kioskart.html. [Data odczytu: 17.09.2008].
Malepszy S. [2004]: Rola postępu biologicznego w produkcji roślinnej. Postępy Nauk Rolniczych, t. 51, z. 3, ss. 53-57.
Menu na następne tysiąclecie. [2009]. [Tryb dostępu:] www.foodnavigator.com. [Data odczytu: 24.02.2009].
Ochocki Z., Stańczak A. [2005A]: Organizmy transgeniczne (zmodyfikowane genetycznie) – GMO. Żywność i leki przyszłości? Nadzieje czy zagrożenie? Część I. Lek w Polsce, t. 15, z. 9, ss.66-75.
Ochocki Z., Stańczak A. [2005B]: Organizmy transgeniczne (zmodyfikowane genetycznie) – GMO. Żywność i leki przyszłości? Nadzieje czy zagrożenie? Część II. Lek w Polsce, t. 15, z. 11, ss. 48-58.
Panuszko A., Stańczyk M. [2008]: Polskie pola dadzą modyfikowane plony. The Times, Polska. [Tryb dostępu:] http://www.polskatimes.pl/fakty/ekologicznapolska/56740,polskie-pola-dadza-modyfikowane-plony,id,t.html. [Data odczytu: 30.12.2008].
PBS DGA. [2009]. [Tryb dostępu:] www.pbsdga.pl. [Data odczytu: 17.02.2009].
Pierwszy Portal Rolny. [2009]. [Tryb dostępu:] www.ppr.pl. [Data odczytu: lipiec 2009].
Pietrzyk S., Błoniarczyk K. [2007]: Żywność genetycznie modyfikowana. Laboratorium Przemysłowe. [Tryb dostępu:] http://www.laboratorium.elamed.pl/strona-numer-9-2007-1-3835.html. [Data odczytu: 17.09.2008].
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 21 lutego 2002 roku w sprawie szczegółowego sposobu funkcjonowania Komisji ds. organizmów genetycznie zmodyfikowanych. [2002A]. Dz. U. nr 19, poz. 196.
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 maja 2002 roku s sprawie przedmiotowego zakresu badań i wydawania opinii w dziedzinie organizmów genetycznie zmodyfikowanych. [2002B]. Dz. U. nr 73, poz. 674.
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 6 czerwca 2002 roku w sprawie określenia wzorów wniosków dotyczących zgód i zezwoleń na działania w zakresie organizmów genetycznie zmodyfikowanych. [2002C]. Dz. U. nr 87, poz. 797.
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 lipca 2002 roku w sprawie określenia szczegółowego sposobu przeprowadzania oceny zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska w związku z podjęciem działań polegających na zamkniętym użyciu GMO, zamierzonym uwolnieniu GMO do środowiska, w tym wprowadzeniu do obrotu produktów GMO, oraz wymagań, jakie powinna spełniać dokumentacja zawierająca ustalenia takiej oceny [2002D]. Dz. U. nr 107, poz. 944.
Sokalski M. [2009]: Zasady koegzystencji produkcji konwencjonalnej, ekologicznej oraz genetycznie zmodyfikowanej. Rolnictwo ekologiczne a GMO. [Tryb dostępu:] http://gmo-eko.net/referaty/sokalski.doc. [Data odczytu: lipiec 2009].
Sowa S., Linkiewicz A. [2007]: Rośliny genetycznie zmodyfikowane. [W:] Organizmy genetycznie zmodyfikowane. Wyd. Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych Oddział Wielkopolski, Poznań, ss. 37-42. [Tryb dostępu:] http://www.ekoportal.pl/sep/cms/export/sites/default/Szkolenia/Dokumenty/PORADNIK_GMO.pdf. [Data odczytu: lipiec 2009].
Stankiewicz D. [2000]: Organizmy zmodyfikowane genetycznie. Kancelaria Sejmu Biuro Studiów i Ekspertyz. Wydział Analiz Ekonomicznych i Społecznych. Nr 750.
Stankiewicz D. [2007]: GMO – korzyści i zagrożenia. Biuro Analiz Sejmowych, Zagadnienia Społeczno-Gospodarcze. infos, nr19 z 22.08.2007. [Tryb dostępu:] www.parl.sejm.gov.pl. [Data odczytu: lipiec 2009].
Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., Jarzębska M. [2002]: Nowa żywność, w tym żywność GMO w świetle regulacji prawnych w Polsce i Unii Europejskiej. [W:] Żywienie człowieka i metabolizm.
Twardowski T. [2005]: Biotechnologia i inżynieria genetyczna – zagadnienia wstępne. [W:] Biotechnologia żywności. Bednarski W., Reps A. (red.). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa, ss. 13-17.
Ustawa z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia [2001A]. Dz. U. nr 63, poz. 634 ze zmianami]
Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 roku o organizmach genetycznie zmodyfikowanych. [2001B]. Dz. U. nr 76, poz. 811.
Ustawa z dnia 21 maja 2003 roku o zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywieni. [2003]. Dz. U. nr 130, poz. 1187.
Zimny J. [2007]: Żywność modyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania. Postępy Nauk Rolniczych 1, s. 31.
Zwierzchowski L., Rosochacki S.J., Sakowski T. [2002]: Żywność i inne produkty uzyskiwane od zwierząt zmienionych genetycznie. [W:] Prace i materiały zootechniczne. Monografie i rozprawy, z. 3. Wydawnictwo IGiHZ PAN, Jastrzębiec, ss. 6-37.
www.menu2000.most.org.pl, Internet, 6.02.2009.
Downloads
- Ewa Bąk-Filipek, Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na stan rynku wołowiny w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 9 (2009)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Katarzyna Kwiecińska, Agnieszka Tul Krzyszczuk, Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 1 (2017)
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Wyzwania dla rozwoju rynku dziczyzny w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Spożycie mięsa drobiowego w Polsce po integracji z Unią Europejską , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Natalia Przeździecka, Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce w latach 2000-2009 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 10 Nr 2 (2010)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.