Main Article Content
Article Details
Adamczyk G. [2002]: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu t. CCCXLIII, ss. 31-41.
Czarniecka-Skubina E. [2006]: Najlepsze na steki i befsztyki. Przegląd Gastronomicz¬ny nr 10, ss. 13-15. (Crossref)
Głowacki J. [2010]: Na wołowinę warto postawić. [Tryb dostępu:] http://www.lord.pl/bydlo. [Data odczytu: 15.05.2010].
GIRA Statistics. [2000]. Meat Club Statistics Report. Londyn.
Glitsch K. [2000]: Consumer perceptions of fresh meat quality: crossnational comparison. British Food Journal nr 10(3).
Grunert K.G. [1997]: What’s in a steak? A cross-cultural study on the quality perception of beef. Food Quality and Preference nr 8 (3), ss. 157-174. (Crossref)
Guenther P.M., Jensen H.H., Batres-Marquez S.P., Chen Chun-Fu [2005]: Sociodemographic, knowledge, and attitudinal factors related to meat consumption in the United States. Journal of the American Dietetic Association nr 105, ss. 1266-1274. (Crossref)
Gutkowska K, Ozimek I. [2005]: Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 21-25.
Jurczak E. M. [2005]: Towaroznawstwo produktów zwierzęcych. Ocena jakości mięsa. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Kołczak T. [2007]: Smakowitość mięsa. Gospodarka Mięsna nr 12, ss. 26-28.
Kołczak T. [2008]: Jakość wołowiny. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość nr 1 (56), ss. 5-22.
Kowalczuk I., Mikula B, Grończyńska B. [2002]: Uwarunkowania zachowań konsu¬mentów na rynku mięsa i przetworów Gospodarka Mięsna nr 8, ss. 34-36.
Kowrygo B. [2000]: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 21-29.
Laskowski W. [2009]: Opracowane dane z Budżetów Gospodarstw Domowych GUS. [Tryb dostępu:] http://www.ekosaldo.pl/spozycie.htm. [Data odczytu: 12.04.2010].
McCarthy M., de Boer M., O’Reilly S., Cotter L. [2003]: Factors influencing intention to purchase beef in the Irish market. Meat Science nr 65, ss. 1071-1083. (Crossref)
Moskalik B., Wielicka A. [2006]: Konsumpcja mięsa i produktów mięsnych. Rynek Wewnętrzny nr specjalny, czerwiec, ss. 238-244.
Nielsen B.K., Thamsborg S.M. [2005]: Welfare, health and product quality in organic beef production: a Danish perspective. Livestock Production Science nr 94, ss. 41-50. (Crossref)
Nieżurawska M. [2001]: Jakość żywności a preferencje konsumentów. Przemysł Spo¬żywczy nr 12, ss. 32-35.
Piekut M. [2008]: Spożycie mięsa i przetworów mięsnych w gospodarstwach domowych. Gospodarka Mięsna nr 11, ss. 14-17.
Pisula A., Tyburycy A., Dasiewicz K. [2008]: Czynniki decydujące o jakości mięsa wołowego. Gospodarka Mięsna nr 1, ss. 4-11.
Przeździecka N. [2010]: Charakterystyka spożycia mięsa wołowego w Polsce. Praca inżynierska. Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW.
Rynek wołowiny w Polsce – aktualna sytuacja. [Tryb dostępu:] http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-bydla/51-numer-3-2008/142-rynek-wolowiny. [Data odczytu: 10.05.2010].
Stańko S. [2010]: Spożycie mięsa w Polsce i w UE. [Tryb dostępu:] http://rolnicy.com/przemysl-miesny/spozycie-miesa-w-polsce-i-ue.html. [Data odczytu: 13.05.2010].
Stańko S., Lewandowski R. [2007]: Tendencje zmian na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce w latach 1990-2006. Acta Scientarum Polonorum seria Oeconomia nr 6(2), ss. 71-80.
Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. [2004]. Litwińczuk Z. (red.). Wydawnictwo PWRiL, Warszawa.
Świetlik K. [2005]: Spożycie mięsa w 2004 roku i jego uwarunkowania. Gospodarska Mięsna nr 7, ss. 16-25.
Urban R. [2006]: Prognoza rozwoju sektora mięsnego w latach 2007-2013. Biuletyn Informacyjny ARR nr 10.
Verbeke W., Viaene J. [1999]: Ethical challenges for livestock production: meeting consumer concerns about product safety and animal welfare. Paper presented at the First European Congress on Agriculture and Food Ethics, 4–6 March 1999. Wageningen.
Verbeke W. [2009]: Market differentiation potential of country-of-origin, quality and traceability labeling. The Estey Centre Journal of International Law and Trade Policy t.10, nr 1, ss. 20-35.
Warunki życia ludności w 2000 roku. [2001]. GUS, Warszawa.
Warunki życia ludności w 2001 roku. [2002]. GUS, Warszawa.
Warunki życia ludności w 2002 roku. [2003]. GUS, Warszawa.
Warunki życia ludności w 2003 roku. [2004]. GUS, Warszawa.
Warunki życia ludności w 2004 roku. [2005]. GUS, Warszawa.
Zielińska J., Szczebiot-Knoblauch L. [2005]: Spożycie mięsa w Polsce przed i po akcesji do UE. Roczniki Naukowe SERiA t. IX, z. 4, ss. 240-244.
Downloads
- Lilianna Jabłońska, Rynek roślin ozdobnych w świetle akcesji Polski do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 4 (2008)
- Wioletta Wróblewska, Zmiany w unijnym handlu zagranicznym roślinami ozdobnymi wynikające z akcesji nowych członków , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 10 Nr 1 (2010)
- Wioletta Wróblewska, Łukasz Kopiński, Dariusz Paszko, Joanna Pawlak, Unijny eksport i import roślin ozdobnych – zmiany w ujęciu rodzajowym i geograficznym , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 1 (2018)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Katarzyna Kwiecińska, Agnieszka Tul Krzyszczuk, Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 1 (2017)
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 4 (2018)
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Wyzwania dla rozwoju rynku dziczyzny w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Jerzy Gębski, Oczekiwania i obawy związane z wprowadzeniem do obrotu produktów i żywności pochodzących z modyfikacji genetycznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 9 (2009)
- Małgorzata Kosicka-Gębska, Spożycie mięsa drobiowego w Polsce po integracji z Unią Europejską , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 1 (2012)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.