Main Article Content
Article Details
Ambroziak, Ł. (2013). Konkurencyjność eksportu rolno-spożywczego Polski i wybranych nowych państw członkowskich na rynku UE-15. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 15(3), 21-26.
Ambroziak, Ł. (2016). Konkurencyjność cenowo-jakościowa polskich producentów żywności na rynku niemieckim. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Problemy Rolnictwa Światowego, 16(1), 7-24.
Balassa, B. (1965). Trade Liberalization and “Revealed” Comparative Advantage. The Manchester School, 33, 99 123. (Crossref)
Bugamelli, M. (2001). Il modello di specializzazione internazionale dell’area dell’euro e dei principali paesi europei: omogeneità e convergenza. Banca d’Italia, Temi di discussione del Servizio Studi n. 402. Accessed from: http://www.bancaditalia.it/pubblicazioni/econo/temidi/td01/td402_01/td402/tema_402_01.pdf.
Firlej, K. (2010). Ocena konkurencyjności i szans rozwoju przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w warunkach unijnych. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 3, 163 175.
Eurostat. Accessed from: http://ec.europa.eu/eurostat/data/database.
Gehrke, B., Grupp, H. (1994). Innovationspotential und Hochtechnologie, Physica-Verlag. (Crossref)
Hoen, A. R., Oosterhaven, J. (2006). On the Measurement of Comparative Advantage. The Annals of Regional Science, 40(3), 677-691. (Crossref)
Judzińska, A. (2014). Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mięsnego w Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(6), 189-195.
Kozień, E. (2014). Perspektywy rozwoju branży owocowo-warzywnej, in: K. Firlej (ed.), Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków.
Lafay, G. (1992). The Measurement of Revealed Comparative Advantages, in: Dagenais, M. G., Mue,t P.-A., (eds.), International Trade Modelling, Chapman&Hall, London. (Crossref)
Łapińska, J. (2014). Determinants of intra-industry trade in agricultural and food products between Poland and EU countries. Danube, 5(3), 159-172. (Crossref)
Misala, J. (2007). Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.
Pawlak, K. (2014). Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi po akcesji do Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Problemy Rolnictwa Światowego, 14(2), 123-131. (Crossref)
Pietrzak, M. B., Łapińska, J. (2015). Determinants European Union’s Trade – Evidence from a Panel Estimation of the Gravity Model, E & M Ekonomie a Management, 18(1), 18-27. (Crossref)
Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2016, (2016). Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
Rosati, D. K. (2016). Poland-UK relations after Brexit: Suggested priorities for negotiations, in: Ch. Wyplosz, What To Do With the UK? EU perspectives on Brexit, AVoxEU.org Book, CEPR Press, London, 99-106.
Szczepaniak, I. (2011). Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego na rynku nowych państw członkowskich Unii Europejskiej (UE-12). Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Problemy Rolnictwa Światowego, 11(2), 125-137.
Szczepaniak I. (2014). Strategie konkurencji stosowane przez polskich producentów żywności na rynku Unii Europejskiej, in: A. Olszańska, J. Szymańska (eds.), Agrobiznes 2014. Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. (Crossref)
Szczepaniak, I. (ed.) (2015). Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
Vollrath, T.L. (1991). A Theoretical Evaluation of Alternative Trade Intensity Measures of Revealed Comparative Advantage. Weltwirtschaftliches Archiv, 127(2), 265-280. (Crossref)
Downloads
- Katarzyna Domańska, Anna Nowak, Pozycja konkurencyjna państw członkowskich Unii Europejskiej w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 3 (2016)
- Katarzyna Kita, Walenty Poczta, Pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-żywnościowego na rynkach krajów Wspólnoty Niepodległych Państw , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 4 (2012)
- Barbara Wieliczko, Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego UE w świetle wyników handlu zagranicznego wybranych państw , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Krzysztof Hryszko, Pozycja konkurencyjna handlu zagranicznego sektora rybnego w krajach Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Agnieszka Huterska, Ewa Zdunek-Rosa, Justyna Łapińska, Zasady wykorzystania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 do termomodernizacji gospodarstw rolnych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 1 (2018)
- Justyna Łapińska, Naruszenia zasad rolnictwa ekologicznego w Republice Czeskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 11 Nr 2 (2011)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.