Sektor mięsa czerwonego w Polsce po przystąpieniu do UE

Main Article Content

Robert Mroczek


Słowa kluczowe : sektor mięsa czerwonego, producenci żywca wieprzowego i wołowego, Unia Europejska, rolnictwo, przetwórstwo, Wspólna Polityka Rolna.
Abstrakt
Wspólna Polityka Rolna w niewielkim stopniu odziaływuje na rynek wieprzowiny oraz wołowiny w Polsce, pomimo tego, że dysponuje ona bogatym wachlarzem instrumentów. Zniesienie barier celnych po akcesji Polski do UE w maju 2004 roku zwiększyło wymianę handlową wieprzowiną oraz wołowiną głównie z krajami Wspólnoty, co wynikało przede wszystkim z naszych przewag cenowych, tak po stronie producentów, jak i przetwórców. Zyskali przede wszystkim producenci żywca wołowego, gdyż jego ceny po 2004 roku zaczęły rosnąć, tym samym zahamowany został regres w chowie bydła rzeźnego w Polsce. Postępują procesy koncentracji produkcji trzody chlewnej oraz bydła. W szybkim tempie duża grupa zakładów przetwórstwa mięsnego osiągnęła standardy produkcyjne zgodne z unijnymi.

Article Details

Jak cytować
Mroczek, R. (2009). Sektor mięsa czerwonego w Polsce po przystąpieniu do UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 7, 89–98. https://doi.org/10.22630/PRS.2009.7.20
Bibliografia

Biuletyn Statystyczny GUS nr 1 (615). [2009]. GUS, Warszawa.

Charakterystyka gospodarstw rolnych [2000-2008 passim]. GUS. Warszawa.

Mały Rocznik Statystyczny 2008. [2008]. GUS, Warszawa.

Rocznik Statystyczny [2001-2007 passim]. GUS, Warszawa.

Rynek mięsa. Stan i perspektywy. [2008 ]. Analizy Rynkowe nr 35. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.

Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Raport PW nr 25, IERiGŻ-PIB. Warszawa.

Szczepaniak I. [2009]: Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. [W:] Konkurencyjność przedsiębiorstw – ujęcie mezoekonomiczne. Olsztyn.

Urban R. [2006]: Stan głównych działów gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Raport PW nr 25. IERiGŻ-PIB. Warszawa.

Urban R. [2009A]: Ocena stanu ekonomicznego przemysłu drobiarskiego, mięsnego i olejarskiego. Referat wygłoszony podczas Konferencji Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej. Warszawa, 21.04. 2009 r.

Urban R. [2009B]: Stan ekonomiczny przemysłu mięsnego. Referat wygłoszony na Krajowym Kongresie Mięsnym organizowanym przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Warszawa 14 maja 2009 r.

Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich.[2001-2008 passim]. GUS. Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora