Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE

Main Article Content

Robert Mroczek


Słowa kluczowe : ceny, konkurencja, konsument, produkcja, przetwórstwo, rolnictwo, rynek
Abstrakt
Przystąpienie Polski do UE okazało się korzystne dla polskiego rolnictwa i zakładówprzetwórstwa rolno-spożywczego. Wbrew wcześniejszym obawom nie zalała nas żywność z państwEuropy Zachodniej oraz nie było masowej upadłości firm z sektora żywnościowego. Rosnący eksportpolskiej żywności na wspólny unijny rynek oraz dodatnie saldo w handlu artykułami rolnospożywczymiświadczy o konkurencyjności polskiego sektora rolnego oraz przetwórstwa. Głównymelementem przewag komparatywnych obu tych sektorów w Polsce w odniesieniu zwłaszcza dorozwiniętych krajów UE, są niższe ceny produktów wynikające z niższej opłaty pracy ludzkiej iniższe koszty innych czynników produkcji. Wraz ze wzrostem płac przewagi te będą maleć, stądpowinna rosnąć m.in. wydajność pracy oraz nastąpić poprawa jakości produkowanych produktów.

Article Details

Jak cytować
Mroczek, R. (2007). Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2, 267–276. https://doi.org/10.22630/PRS.2007.2.42
Bibliografia

Biuletyny Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej. [2007 i lata wcześniejsze]. MRiRW, Warszawa.

Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy Rynkowe. [2005]. Nr 21. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy Rynkowe. [2006]. Nr 23. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy Rynkowe. [2007]. Nr 25. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Józwiak W. [2003]: Przewagi komparatywne polskich gospodarstw rolniczych. IERiGŻ, Warszawa.

Raport Polska żywność w natarciu. [2006]. R. Urban (red.). Rabobank Polska S.A. Warszawa.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. [2006]. GUS, Warszawa.

Rynek mięsa. Analizy Rynkowe. [2006]. Nr 31. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Rynek zbóż. Analizy Rynkowe. [2006]. Nr 31. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa

Stan polskiej gospodarki po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 3. Seria Program Wieloletni Raport nr 45. [2006]. R. Urbana (red.). Warszawa.

Szczepaniak I. [2005]: Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności. Program wieloletni. [W:] Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Wyniki produkcji roślinnej w 2006 r. [2007]. GUS, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora