Main Article Content
Article Details
Budd, S. (2012). Herbs and spices. Medicus, 52(5), 58.
Departament Analizy Rynku UOKiK (2007). Raport z badania rynku przypraw w Polsce, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Embuscado, M. E. (2015). Herbs and spices as antioxidants for food preservation. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 251-283. (Crossref)
FAOSTAT (2016). Pobrane maj 2016 z: http://faostat3.fao.org.
Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich, Polski Komitet Zielarski: Rynek ziół w Polsce i UE. Pobrane czerwiec 2016 z: http://www.zodr.pl/download/technologia/rynekziol.pdf.
Jambor, J. (2007). Uprawa ziół i przetwórstwo zielarskie w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju. Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2007, 78-81.
Jambor, J. (2007). Zielarstwo w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju. Herba Polonica, 5(2), 22-26.
Mikołajczyk-Grzelak N. (2009). Rośliny zielarskie jako alternatywne źródło dochodu ludności wsi. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, IX(1):3 20-322.
Narodowy Bank Polski (2009). Polska wobec światowego kryzysu: 13.
Nurzyńska-Wiedrak R. (2012). Ocimum basilicum L. – wartościowa roślina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna. Praca przeglądowa. Annales Universitatis Maria Curie-Skłodowska Lublin –Polonia, vol. XXII(1), 20-30.
Olewnicki, D., Jabłońska, L., Orliński, P., Gontar, Ł. (2015). Zmiany w krajowej produkcji zielarskiej i wybranych rodzajach przetwórstwa roślin zielarskich w kontekście globalnego wzrostu popytu na te produkty, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego t. 15 (XXX), z. 1, 2015, 68–76.
Peters, J. C., Polsky, S., Stark, R., Zhaoxing, P., & Hill, J. O. (2014). The influence of herbs and spices on overall liking of reduced fat food. Appetite, 79, 183-188. (Crossref)
Rubió, L., Motilva, M. J., Romero, M. P. (2013). Recent advances in biologically active compounds in herbs and spices: a review of the most effective antioxidant and anti-inflammatory active principles. Critical reviews in food science and nutrition, 53(9), 943-953. (Crossref)
Sadowski, A., Kozłowska-Brudziak, M. (2013). Produkcja ziół w województwie podlaskim i możliwości jej zwiększenia w ocenie rolników. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XV(1), 109-114.
Downloads
- Piotr Bórawski, Aneta Bełdycka-Bórawska, Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi i jego prognoza , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Dorota Pasińska, Handel zagraniczny produktami mięsnymi Polski z Japonią w latach 2004-2019 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 21 Nr 1 (2021)
- Anna Olszańska, Handel zagraniczny Polski produktami mięsnymi w latach 1996 2014 – ocena tendencji na podstawie wybranych wskaźników , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Tomasz Rokicki, Magdalena Golonko, Handel zagraniczny ziołami i przyprawami na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 2 (2017)
- Tomasz Rokicki, Magdalena Golonko, Aleksandra Perkowska, Regionalizacja produkcji zwierzęcej na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 3 (2018)
- Tomasz Rokicki, Magdalena Golonko, Aleksandra Perkowska, Zastosowanie systemów agroleśnych w krajach Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 2 (2018)
- Tomasz Rokicki, Magdalena Golonko, Aleksandra Perkowska, Regionalizacja rolnictwa na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 3 (2017)
- Tomasz Rokicki, The Impact of Availability of Means of Transport on Agricultural Production in Selected European Countries , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 4 (2014)
- Tomasz Rokicki, Wpływ zmiany zasad dotowania na chów i hodowlę owiec w Polsce i UE , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 10 Nr 1 (2010)
- Tomasz Rokicki, Wpływ rozszerzenia UE na sytuację ekonomiczną gospodarstw zajmujących się hodowlą owiec , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 8 (2009)
- Tomasz Rokicki, Wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na produkcję żywca jagnięcego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 2 (2007)
- Tomasz Rokicki, Zmienność cen tusz jagnięcych w wybranych krajach UE , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 3 (2015)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.